Великобритания за ЕС: "По-малкото е повече"

Външният министър на Великобритания Уилям Хейг обяви, че страната му е разочарована от Европейския съюз повече от всякога и представи виждане за бъдещето на общността въз основа на принципа "по-малкото е повече" в противоречие с плановете на Берлин за еврозоната, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

 

Хейг попари всички надежди за помирително послание към ключов европейски партньор, който се страхува, че Великобритания постепенно се отдръпва от ЕС, като каза, че според британците ЕС "е голяма машина, изсмукваща вземането на решения".

 

"Това коалиционно правителство иска Великобритания да играе водеща роля в ЕС, но трябва също така да бъда честен: във Великобритания общественото разочарование от ЕС никога не е било по-голямо", заяви той на конференция в Берлин.

 

Острото му изказване може още повече да обтегне отношенията между Великобритания и Германия, която е водеща сила в ЕС. Берлин все повече се дразни от изолационистките инстинкти на британския министър-председател Дейвид Камерън и на повечето политици от неговата Консервативна партия.

 

Германският външен министър Гидо Вестервеле предупреди Хейг, че макар ЕС да приветства различаващите се възгледи, интеграционният процес не може да чака съмняващите се.

 

"Всички са добре дошли да представят своите идеи. Но ако някой не иска или не може да върви заедно с останалите, това няма да попречи на другите да вървят напред", заяви Вестервеле.

 

"Това важи за Шенгенската зона, важи за общата валута, а смятам, че важи и за общата политика в областта на отбраната и сигурността", каза той.

 

Финландският министър на външната търговия и европейските въпроси Александер Стуб призова Великобритания да се присъедини към европейския банков съюз.

 

Отговорът на Хейг обаче беше недвусмислен.

 

"Да се присъединим към банков съюз с друга валута - валутата на нашите приятели, но друга валута, - би било изключително трудно за нас. Затова ние няма да бъдем част от банковия съюз", каза британският външен министър.

 

Той настоя националните парламенти да имат повече правомощия, вместо да се засилва властта на Европейския парламент, както предлага германската канцлерка Ангела Меркел.

 

Според него усилията за решаване на дълговата криза в еврозоната не трябва да поставят в опасност единния европейски пазар.

 

За разлика от Меркел, която постоянно повтаря, че решението на кризата е "повече Европа, а не по-малко Европа", Хейг каза, че "понякога по-малкото е повече, по-малкото е по-добре".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа