Великобритания забранява микрогранулите в козметиката

Великобритания забранява микрогранулите в козметиката

Британското правителство обяви забрана върху използването на пластмасови микрогранули в козметични и миещи препарати в сила от вторник, предаде ДПА.

На производителите на козметика и продукти за лична хигиена е забранено да използват малките частици в препарати за почистване на лице, зъбни пасти, душ гелове и други, посочи министърът на околната среда Тереза Кофи.

Световните морета и океани са сред най-ценните ни природни ресурси и съм решена да действаме сега, за да се преборим с пластмасата, която унищожава безценната морска флора и фауна, посочи Кофи.

Използването на пластмасови микрогранули е напълно ненужно, когато на разположение са толкова много природни алтернативи, отбеляза министърът.

Групи за защита на околната среда приветстваха забраната.

Това е нещо, за което водихме кампании и се радваме да видим, че то влиза в сила, обяви британският клон на "Грийнпийс".

Великобритания въведе най-силната и всеобхватна забрана на микрогранулите макар много продукти все пак да остават извън обхвата ѝ, според Сю Кинзи от Дружеството за опазване на морето.

Следващата стъпка е да се обмисли разширяване на забраната до повече продукти като слънцезащитни кремове и грим, допълва тя.

Микрогранулите обикновено са твърде малки, за да бъдат уловени от филтрите при пречистването на отпадните води и лесно биват поглъщани от морски животни.

Само от едно къпане в морето могат да попаднат 100 000 микрогранули, докато черупките на шест стриди могат да съдържат до 50 микрогранули, посочи британски депутат, председателствал парламентарно проучване.

Споделяне
Още от Бизнес