Великобритания забранява микрогранулите в козметиката

Великобритания забранява микрогранулите в козметиката

Британското правителство обяви забрана върху използването на пластмасови микрогранули в козметични и миещи препарати в сила от вторник, предаде ДПА.

На производителите на козметика и продукти за лична хигиена е забранено да използват малките частици в препарати за почистване на лице, зъбни пасти, душ гелове и други, посочи министърът на околната среда Тереза Кофи.

Световните морета и океани са сред най-ценните ни природни ресурси и съм решена да действаме сега, за да се преборим с пластмасата, която унищожава безценната морска флора и фауна, посочи Кофи.

Използването на пластмасови микрогранули е напълно ненужно, когато на разположение са толкова много природни алтернативи, отбеляза министърът.

Групи за защита на околната среда приветстваха забраната.

Това е нещо, за което водихме кампании и се радваме да видим, че то влиза в сила, обяви британският клон на "Грийнпийс".

Великобритания въведе най-силната и всеобхватна забрана на микрогранулите макар много продукти все пак да остават извън обхвата ѝ, според Сю Кинзи от Дружеството за опазване на морето.

Следващата стъпка е да се обмисли разширяване на забраната до повече продукти като слънцезащитни кремове и грим, допълва тя.

Микрогранулите обикновено са твърде малки, за да бъдат уловени от филтрите при пречистването на отпадните води и лесно биват поглъщани от морски животни.

Само от едно къпане в морето могат да попаднат 100 000 микрогранули, докато черупките на шест стриди могат да съдържат до 50 микрогранули, посочи британски депутат, председателствал парламентарно проучване.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?