Заради опасения от измами

Великобритания замрази кредитирането на 7400 чужди студенти

Британското вътрешно министерство спря тестовете за студентски визи на голяма фирма след разследване на ББС

Студенти чужденци във Великобритания, сред които българи румънци, може да се окажат принудени да прекъснат следването си, след като британското правителство замрази през ноември миналата година заемите за висше образование и субсидиите за издръжка. Мярката засегна над 7400 студенти, пише в понеделник шотландският студентски вестник "Джърнъл".

 

В момента "отрязаните" младежи се проверяват от Компанията за студентските заеми, а тези, които бъдат уличени, че са кандидатствали за кредит, без да имат право на това, ще получат доживотна забрана да получат държавно финансиране на образованието си.

 

Британците наложиха рестрикцията, след като бе установен дефицит от 1.4 млрд. лири стерлинги в бюджета на министерството, отговорно за бизнеса, иновациите и професионалното обучение.

 

Увеличаването през миналата година на броя на студентите, кандидатстващи за финансиране, един на всеки шест от които е бил българин или румънец, може да е усложнило още повече процеса на проверките, отбелязва "Джърнъл". В резултат са били отпуснати пари на студенти, които не са имали право на заеми и субсидии.

 

За да бъде сложен край на порочната практика, държавната Компания за студентски заеми (КСЗ) е замразила средствата за 7448 студенти във Великобритания, кандидатстващи за финансиране.

 

КСЗ уведомила всички тях за това решение и поискала допълнителна информация в подкрепа на уверенията им, че пребивават в страната поне от три години. Тя обещала, че ще освободи парите на студентите, които докажат, че имат право на помощ.

 

Британският държавен министър за университетите и науката, консерваторът Дейвид Уилетс, потвърди, че са били спрени заемите и субсидиите за 7448 студенти. До момента са отблокирани парите за 853 младежи. Други 2783 студенти са изпратили в последно време нужната документация.

 

Британското правителство даде да се разбере, че онези младежи, които бъдат уличени в измама, ще получат доживотна забрана да кандидатстват за държавно финансиране за образование.

 

Националният студентски съюз във Великобритания разкритикува кабинета за погрешната според него политика по въпроса и по-конкретно за липсата на комуникация със студентите.

 

Според представители на български компании консултанти за следване в чужбина спряното финансиране за чуждестранни студенти във Великобритания, от което са засегнати и българските младежи, е "недоразумение" и е въпрос на време да се изяснят случаите и да протекат необходимите проверки. Светлан Данев от "Интеграл" обясни, че рестриктивната мярка засяга само тези 7400 студенти, които са помолени повторно да докажат, че имат оферта за прием в британски университети. Тези, които вече учат там, както и тези, които тепърва получават писма за одобрение, няма за какво да се тревожат, увери той.

 

По думите му, ако нечий случай все пак е забавен, има възможност да се преговаря със съответния университет плащанията да бъдат разсрочени, докато се получи отговор от Комисията по студентските заеми.

 

Студентите, одобрени да следват във Великобритания, имат право на субсидия от 9000 паунда, с която да покрият таксите за обучението си.

 

Същевременно стана известно още, че вътрешното министерство на Великобритания е замразило провеждането на тестове по английски език от голяма фирма в бранша, след като предаването на ББС "Панорама" разкри продължителни измами на системата за предоставяне на студентски визи във Великобритания.

Тайно заснети кадри на одобрени от правителството изпити по английски, необходими за издаване на виза, документират подправяне на тестовете на голям брой кандидати.

Фирмата "Инглиш тестинг сървиз" е една от най-големите компании за езикови изпити в света, посочва ББС.

Вътрешният министър на Великобритания Тереза Мей определи доказателствата на ББС като "доста шокиращи".

Всяка година около 100 000 студенти от страни извън ЕС получават визи, за да останат в Обединеното кралство за по-дълго време.

Предаването е изпратило под прикритие студенти от страни извън ЕС, които вече били във Великобритания законно. Те са се представили за студенти с лош английски, които искат да останат да работят незаконно в Обединеното кралство.

Споделяне

Още от Европа

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?