Великобритания запазва кредитите за кандидат-студенти от ЕС и за следващата година

Великобритания запазва кредитите за кандидат-студенти от ЕС и за следващата година

Великобритания запазва студентските кредити за кандидат-студенти от ЕС и за следващата година, а българите ще могат да кандидатстват с пълно финансиране за британски университети и след официалния Брекзит от март 2019 г. Това съобщиха от консултантската къща за образование в чужбина "Интеграл", организатор на изложението "Световно образование".


Студентите от ЕС, които кандидатстват в английски университети тази есен и ще се обучават във Великобритания през учебната 2019/2020 година, ще получават студентски заеми и ще ползват досегашният размер на годишни такси за обучение. Официалната информация е предоставена от Дамиан Хиндс - секретар по образованието на британското правителство, и е потвърдена от университетите, които са партньори на "Интеграл".


Решението на правителството да удължи действащите в ЕС договорености за заеми и такси за обучение до учебната 2019/2020 година означава, че студентите от ЕС ще продължат да се записват на същата основа, като британските студенти, и след официалната дата на Брекзит от март 2019 г. Правителството реши да фиксира и годишната такса за обучение в британски университет на 9250 паунда годишно за учебната 2019/2020 година, като ограничи възможностите на университетите да повишават таксите, която бе дадена през миналата година, посочват от "Интеграл".


Европейските студенти представляват над 80 000 от общо 1,6 млн. По данни на изложението "Световно образование" от влизането на България в ЕС всяка година над 2000 български кандидат-студенти ползват финансиране от британското правителство в размер около 9000 паунда, които покриват пълният размер на таксите за обучение. Великобритания е страната с най-развита система за висше образование - с над 100 университета, отбелязват консултантите.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа