Великобритания запазва ограниченията за вноса на цигари в личния багаж на българи

Британското правителство е решило да не отменя ограниченията за внос на цигари и тютюневи изделия за лични нужди на влизащи в страната българи и румънци след 1 януари 2007 г., когато България и Румъния ще са членове на ЕС, съобщи сайтът Кафене.нет, като се позова на правителствено съобщение, разпространено в сряда в Лондон.

Според решението ограничението ще остане в сила до 31 декември 2009 г., тоест за срок от две години.

В момента пътниците, които пристигат на Острова от страни извън ЕС, имат право да внасят безмитно с личния си багаж до 200 къса цигари (10 кутии или един стек), а количества над това се обмитяват. Британските граждани и гражданите на ЕС могат да внасят безмитно на Острова и по-големи количества за лично ползване, закупени в други страни членки на ЕС.

Британските власти не посочват причини за решението си.

Цигарите и тютюневите изделия във Великобритания са най-скъпите в ЕС, като средната цена на кутия цигари е 4.50 британски паунда, което е около 13 лева, напомня Кафене.нет. Най-скъпите цигари в България са 2-3 пъти по-евтини.

Великобритания вече съобщи, че няма да отвори трудовия си пазар поне още две години за работници от България и Румъния, като се позова на трудностите, на които е била подложена след огромния наплив на граждани от някои от приетите в ЕС през 2004 г. страни. Според някои данни само дошлите да търсят препитание поляци са над 600 хиляди.

Заплахата от наплив на румънци и българи след 1 януари 2007 г. във Великобритания се преекспонира от местните медии, независимо от по-трезвите гласове, които смятат, че пикът на имиграцията към островната страна от двете страни вече е минал. По неофициална информация в момента там легално се трудят около 60 хиляди българи. 

Споделяне

Още от България