Великобритания запазва трудовите ограничения за българи и румънци

Великобритания обяви, че запазва до края на 2011 г. ограниченията за броя на работниците от България и Румъния, които имат право да се трудят в страната, за да защити британските работници по време на рецесията, предаде Ройтерс.

За всяка от следващите две години Великобритания ще допуска до трудовия си пазар не повече от 25 000 нискоквалифицирани българи и румънци, които ще работят на квотен принцип в селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост, заяви министърът по имиграционните въпроси Фил Улас в изявление до парламента.

Лондон наложи ограничения за България и Румъния при присъединяването им към ЕС през 2007 г. и ги поднови през декември 2008 г., основавайки се на регулациите на Евросъюза, които допускат ограничаване на достъпа в продължение на до седем години.

Предвид сегашното състояние на пазара на труда е важно да продължим да защитаваме с предимство интересите на местната работна сила. Ограниченията ще траят до края на 2011 г., посочва в изявлението Улас.

Острата рецесия във Великобритания остави без работа нови 88 000 души в периода юни-август, а броя на хората без работа достигна близо 2,470 милиона души.

Великобритания единствена от големите държави от ЕС допусна без ограничения до трудовия си пазар граждани на осемте страни, присъединили се към ЕС през 2004 г. Страните от ЕС могат да ограничават притока на български и румънски работници до края на 2011 г., а и за още две години, ако се установи, че отмяната на рестрикциите ще причини сериозни смущения на техния пазар на труда.

Споделяне

Още от Европа

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?