Великобритания започва масово ваксиниране срещу Covid-19

Великобритания, която е европейската страна с най-много жертви на Covid-19, започва кампания за масова ваксинация. Така тя става първата западна страна, която предприема тази стъпка, предаде Франс прес.

Първите дози от ваксината ще бъдат поставени в лабораториите "Pfizer" и "BioNTech" в Англия, Уелс, Северна Ирландия и Шотландия.

Първата ваксина бе поставена на 90-годишната Маргарет Кийнан. Тя заяви, че това е най-добрият подарък, който можела да си пожелае. След нея бе ваксиниран мъж на 81 години, който се казва Уилям Шекспир.

По-голямата част от населението на Великобритания обаче ще трябва да изчака 2021 г., за да се ваксинира, тъй като приоритет ще се дава на обитателите на старчески домове, на медиците и на хората над 80 години.

Британският премиер Борис Джонсън заяви днес, че кампанията за ваксинация в кралството ще помогне на страната да победи коронавируса, но предупреди, че този процес ще отнеме доста време, съобщи Ройтерс.

Ваксинацията "ще има огромно значение за победата над коронавируса, но подчертавам, че това ще стане постепенно, защото още сме в началото. Още не сме надвили вируса", констатира той по време на посещение в болница. "Невероятно е да видиш ваксината, но не можем да си позволим да спрем усилията си", добави премиерът.

В 50 английски болници са обособени центрове за доставка и съхранение на ваксините, които трябва да се пазят при минус 70 градуса по Целзий. В страната ваксините ще се поставят в 1000 центъра за ваксиниране.

Според британските издания кралица Елизабет Втора, която е на 94 години, и съпругът ѝ, принц Филип, който е на 99 години, ще бъдат ваксинирани скоро. Твърди се, че те може да го направят публично, за да насърчат населението да последва примера им.

Ваксината на "Pfizer" и "BioNTech" беше одобрена неотдавна от британския регулаторен орган за използване срещу Covid-19. В скоро време Европейската агенция по лекарствата трябва също да се произнесе по нея.

В събота Русия започна да поставя своята ваксина "Спутник V" на социалните работници, медици и преподаватели в Москва, въпреки че тя е все още в трети и последен етап на изследвания.

Петдесет и един кандидати за ваксини сега се тестват върху хора в различни части на света, като от тях 13 са в последна фаза на изпитанията, показват данни на Световната здравна организация. 

Споделяне

Още от Коронавирус

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?