Великобритания затваря две от най-старите си АЕЦ

Великобритания ще затвори в неделя двете си най-стари атомни електроцентрали в процеса на спиране на всички британски АЕЦ в срок от 16 години, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Големите реактори "Магнокс Сайзуел Ей" в Източна Англия и "Дъндженес Ей" на южното крайбрежие доставяха електричество през последните 40 години, но още не са достигнали предвидения по проект пределен срок на експлоатация. Двете АЕЦ произвеждат 1,2 процента от електроенергията в страната, но според националната електроразпределителна мрежа след затварянето им на Нова година няма да спре нито един телевизор и нито една лампа няма да

изгасне, заяви пресслужбата на електроцентралите.

Във Великобритания атомните централи осигуряват 20 на сто от електроенергията, но този процент ще падне до 4 на сто, след като АЕЦ "Торнес" бъде затворена през 2023 г. Тогава ще остане само "Сайзуел Би", която на свой ред бъде затворена през 2035 г.

След спирането на двете централи в неделя, ще трябва да минат 100 години, преди да бъдат обявени техните терени за достатъчно чисти, за да бъдат използвани отново.

Споделяне

Още от Бизнес