Великобритания затвори посолството си в Техеран и изгони иранските дипломати

Великобритания затвори в сряда посолството си в Техеран, което бе щурмувано вчера от демонстранти, и нареди на Иран да затвори своето посолство в Лондон и всички ирански дипломати да напуснат страната, съобщи Ройтерс.

"Иранският шарже д'афер в Лондон е информиран, че ние изискваме незабавното затваряне на иранското посолство в Лондон и че целият ирански дипломатически персонал трябва да напусне Великобритания в следващите 48 часа", съобщи британският външен министър Уилям Хейг.

Той уточни, че британското посолство в Техеран е затворено и целият му персонал е евакуиран. Вчерашното нападение не би могло да бъде извършено без някаква степен на съгласие от страна на иранския режим, подчерта британският външен министър.

В същото време той подчерта, че Великобритания не прекъсва изцяло отношенията си с Иран.

Иранските посланици в цяла Европа са били извикани в съответните министерства на външните работи в знак на протест срещу нападението срещу британското посолство, съобщи още Хейг.

По-рано днес британският премиер Дейвид Камерън заплаши Иран с много твърди мерки след, по думите му, напълно скандалното нападение, предаде Франс прес.

Приоритетът е сигурността на британския дипломатически персонал в Ислямската република, подчерта Камерън. Той отбеляза, че е председателствал кризисни заседания на министри вчера и тази сутрин.

Норвегия също обяви, че затворя посолството си в Техеран. Персоналът на посолството на Норвегия все още се намира в иранската столица и не е взето решение за евакуирането му, заяви говорителят на външното министерство Хилде Щайнфелд.

Още от Свят

Защо Иван Гешев бе номиниран за главен прокурор?