Великодържавните настроения в Русия са достигнали исторически максимум

Великодържавните настроения в Русия са достигнали исторически максимум

Великодържавните настроения в Русия са достигнали исторически максимум, пише вестник "Ведомости", като се позовава на резултатите от анкета на независимия Център Левада.

 

Броят на руснаците, убедени, че руският народ има особено значение в света, е най-високият, откакто се правят изследвания на общественото мнение - 64 процента от анкетираните. Едва 32 процента са на мнение, че руснаците са като всеки друг народ.

За сравнение през 1992 г. за особената роля на руснаците в световната история говореха само 13 процента, отбелязва "Ведомости".

Максимум е достигнал и делът на руските граждани, които смятат, че Русия е велика държава - 72 процента (преди година те са били 64 процента).

Социоложката Карина Пипия от Центъра Левада обяснява тези резултати с "ехото от посткримската мобилизация".

 

"Ако в отношението към институциите на властта тази мобилизационна тенденция в настоящия момент е спряла и оценките постепенно се нормализират, с изключение на оценката за президента, то по отношение на националното самосъзнание и гордост тя е по-устойчива", посочва социоложката.

 

По думите ѝ ръстът на великодържавническите настроения може да се разглежда като реакция на "несправедливата антируска политика на страните от Запада, която консолидира общественото мнение срещу враговете през последните три години". Пипия нарича новата тенденция "защитен национализъм".

Споделяне

Още от Свят