Великотърновският съд касира избора на кмета от СДС

С решение на административното отделение на Великотърновския окръжен съд бяха касирани изборите за кмет на града. Така се спира изпълнението на решението на Общинската избирателна комисия, според което на втори тур за кмет на община Велико Търново бе избран Румен Рашев. Кандидатът на СДС спечели на втория тур с 50,19 %, а опонентът му от БСП Драгни Драгнев остана втори с малка разлика - 49,81%.

Според решението изборите се обявяват за недействителни поради допуснати съществени нарушения на избирателния закон и на основание член 104, ал. 2 от Закона за местните избори.

Решението се спира до окончателното решение на спора във Върховния административен съд.

Съдебната система не може да играе ролята на трети тур в изборите, заяви лидерът на СДС Надежда Михайлова в Сливен по повод касирането на кметските избори във ВеликоТърново. Тя обаче направи изричната уговорка, че решенията на съда са, за да се изпълняват и винаги са неудобни за една от страните, но добави, че не могат да не направят впечатление зачестилите случаи на касиране на изборни резултати.

Ние ще се запознаем внимателно с мотивите на съда и по законовия ред ще предприемем необходимите мерки. Уважаваме това, което съдът е постановил, каза още Михайлова.

Това е поредното дело, при което по жалба на отпадналия кандидат на левицата, се касират местни избори. След случая в Перник, когато Върховния административен съд отмени решението на Окръжния съд за касиране на изборите, от БСП обвиниха съдиите в политически пристрастия и подкупност.

За да гарантира безпристрастност по изборните дела, председателят на ВАС Константин Пенчев обяви, че вече съставите ще се подбират на случаен принцип и изборните казуси няма да се решават само от специализиралите се по тях съдии от Трето отделение на ВАС. Лидерът на БСП Сергей Станишев обаче поиска лично Пенчев да посочва съдиите, защото социалистите нямали съмнения в него.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?