"Великото народно въстание 3" се сблъска с полицейския кордон

Между протестиращи и полицията възникна напрежение заради ограничения на шествието

В късните часове на "Великото народно въстание 3" се стигна до сблъсъци между протестиращи и полиция заради решението на органите да реда да блокират шествието по пътя му към катедралния храм "Св. Александър Невски".

На няколко пъти протестиращите се опитаха да пробият със сила полицейската блокада, но бяха отблъснати с щитове. Демонстрантите викаха към полицаите "Еничари!"

Преди това хиляди граждани от цялата страна се включиха във вторник в 76-я ден на протестите срещу правителството и главния прокурор, които бяха обявени като третото издание на  "Великото народно въстание". Предишните две големи "въстания" бяха на 2 и 10 септември.

На площад "Независимост" в деня на българската независимост се събраха хора от Русе, Перник, Пловдив, Кресна и много други.градове.

Група младежи от Кюстендил протестираха срещу изсичането на горите. Имаше земеделци от Ямбол, които поискаха оставката на земеделския министър Десислава Танева заради "кражбата на евросубсидиите" и българите ядат чужди храни.. Земеделците излязоха с призив за "Оставка на Борисов, на Каскета и на сливенската каракачанска овца".

От трибуната на протеста бе обявено мотото :"Искаме независимост от мафията".

Напрежение пред старата сграда на парламента

Късно вечерта абсолютно ненужно полицейската охрана на протеста доведе до напрежение между протестиращите и органите на реда пред старата сграда на парламента. Малко след 21 часа протестиращите се отправиха на шествието си, но този път обиколиха няколко пъти около новата сграда на парламента, преди да се отправят към ректората на Софийския университет..

На ъгъла на сградата на БАН протестиращите бяха спрени от полиция, когато се опитаха да завият към катедралния храм "Св. Александър Невски". Това предизвика гневът на демонстрантите, които започнаха да скандират срещу полицаите. В отговор дойдоха още полицаи.

Малко по-късно към полицаите полетяха бутилки с вода, но до сблъсъци не се стигна. Пред bTV Арман Бабикян от "Отровното трио" заяви, че целта на протестиращите в Деня на независимостта е била да обиколят и отдадат почит на истинската сграда на парламента с девиза "Съединението прави силата", тъй като новото място на депутатите в съзнанието на хората си остава бившия Партиен дом. 

Част от протестиращите са се опитвали да поднесат цветя пред Паметника на незнайния воин, но не са успели заради полицейския кордон. От пресцентъра на МВР са обяснили, че няма официална заповед да има кордон там и да е ограничен достъпа до паметника.

От 112 са обяснили на протестиращите, че ще пратят патрулка. Някои от тях са се опитали да се свържат със столичния кмет Йорданка Фандъкова, която отговаря пряко за сигурността на територията на общината, но безуспешно.

План за България

"Отровното трио" предложи "План за България" в няколко точки и покани всички граждани да дават мнението си по него. Първа точка е спирането на кражбите в държавата, което бе илюстрирано с чекмеджето с пари. Посланията са: "Да запазим младите"; "Да излезем от мрака на Борисов и да има светлина"

В този момента хората на площада запалиха фенерчетата на телефоните си.

В плана има реформа в съдебната система, който предвижда прокуратурата да стане част от изпълнителната власт, за да се носи политическа отговорност под граждански отчет. Не на последно място се предвиждат инвестиции, отчетност на държавните институции и електронно правителство.

Идеите на гражданите могат да бъдат изпращани на [email protected]

ю

Не сте сами

Евродепутатът от Зелените Даниел Фройнд беше дошъл в София, за да окаже своята подкрепа към протестиращите българи. Той обяви от трибуната пред хилядите протестиращи "Гласовете ви срещу корупцията се чуват в Европа!" Той бе с фланелка с надпис "Спрете корупцията".

"Ако искаме да съхраним нашите ценности, трябва спешно да се преборим с тази болест, заяви Фройнд, цитиран от "Дневник". Той каза, че всяко отпуснато евро е на мнозинството хора, а не на отделни персони.

"Не се отчайвайте и не се отказвайте !Да се борим всички - в София, в Брюксел и в Европа!", призова евродепутатът. Площадът отвърна с мощни викове "Оставка".

На този фон главният асистент от Института по астрономия към БАН Георги Лаков обяви, че протестната подписка на БАН вече е подкрепена от 500 учени. "Гешев стреля по президента, но улучи Борисов. Отказвам да бъда прасе с телескоп, звездите ще почакат", каза Лаков, който е един от най-активните протестиращи учени.

Има и стюрди

Протестът във вторник се проведе напълно по правилата, след като обявление за него в общината бе подадено от "МлаДа България", младежката организация на "Демократична България". Членове на организация помагат за спазването на реда, като се опитват да изпълняват ролята на стюарди. Те се различават от останалите с жълтите си жилетки.

Хората от "МлаДа България" са имали среща в столичната полицията и са се договорили да приемат сигнали за проблеми и да ги насочват към полицията. В деня на независимостта протестите започнаха с блокада на Дунав мост, съобщи бТВ. Главната пътна артерия към Букурещ бе блокирана от автошествие, което затвори кръговото кръстовище около граничния пункт. В него се включийа само осем автомобила.

Във вторник на столичния площад "Независимост" бе осигурено внушително и полицейско присъствие. Преди началото на протеста полицаи за пореден път претърсиха палатките на майките от инициативата "Системата ни убива", разположени пред новата сграда на Народното събрание (бившия Партиен дом).

Полицаите са иззели физиологичен разтвор за промивки и са проверявали с каква течност е пълна всяка бутилка. Иззети са още водни боички и ножица.

По думите на полицията претърсването е с цел защита на сигурността на протестиращите, на майките и на полицията.

Споделяне

Още от България