Великова: Все по-малко хора ще рискуват да задават въпроси

Великова: Все по-малко хора ще рискуват да задават въпроси

"Оставам в БНР, няма да се откажа сама от работата си. След такава криза обаче все по-малко хора ще рискуват да задават въпроси, защото знаят какво може да им се случи“. Това каза журналистката Силвия Великова, която миналата седмица първо беше свалена от ефир, а след това върната.


Журналисти от радиото разказват за наложен натиск за свалянето ѝ до избора на единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев. В четвъртък редколегията на програма "Хоризонт" свидетелства пред СЕМ за вмешателство в работата им, за открита цензура и за разговори, изпълнени със заплахи. Те настояха за оставката на генералния директор на радиото Светослав Костов, но вместо това регулаторът върна казуса с цензурата в прокуратурата, където в момента Гешев е зам.-главен поркурор.

"Очевидно СЕМ ще направят това, срещу което като съдебен репортер многократно реагирам, а именно всичко в тази държава да се решава от прокуратурата”, каза Великова в събора пред бТВ.

Тя подчерта, че остава актуален въпросът защо е била върната на работа след обаждане на премиера Бойко Борисов, ако нейният генерален директор не е под натиск.

Политиците нямат нужда от държачи на микрофони

"Политиците имат нужда не от държачи на микрофони, а от хора, които да ги поставят в некомфортна среда и да им задават въпроси. Иначе няма нужда от нас. Казусът ни дава шанс да се опитаме да се измъкнем всички заедно от ситуацията, която ни е поставила там, където сме”, каза още Силвия Великова.

Тя разказа и какво е изпитала в момента, в който беше направен опит да бъде свалена от ефир, а съдебния ресор да ѝ бъде отнет:

"Усещането "да си задраскан" е ужасно, много е обидно. В рамките на няколко часа ту плаках, ту се смях истерично. Започнаха да пишат колеги и разбрах, че е имало смисъл това, което правя. Получих голяма подкрепа”, каза Великова.

„Репортери без граници“ ужасени от казуса с БНР

„Репортери без граници“ са ужасени от политическия натиск, довел до отстраняването на водеща в националното радио и спирането на излъчването на сигнал за повече от пет часа. Това се казва в позиция на международната неправителствена организация.

Те разказват историята, около свалянето на Великова. От непртавителствента организация подчертават убедеността на Великова, че свалянето и от ефир е свързано с процедурата по избор на нов главен прокурор, в която единствен кандидат за поста е настоящият зам.-главен прокурор Иван Гешев.

Споменават и за безпрецедентното спиране на сигнала на радиото, за това как ръководството няколко пъти промени обяснението си. Посочва се и прокурорската проверка посочи, че единственият виновник е техническият директор. Цитират се подалата оставка като зам.-главен редактор на „Хоризонт“ Даниела Късовска и спешно пенсионираният директор на програмата Ивайло Савов, които говорят за зависимост и оказван натиск върху генералния директор на радиото Светослав Костов.

"Този опит да се запуши устата на журналист, за да се защити единственият кандидат на управляващата партия за главен прокурор, илюстрира липсата на независимост в българските обществени медии и контрола, който определени политици упражняват над редакционната им линия“, казва директорът на "Репортери без граници“ за ЕС и Балканите Полин Аде-Мевел като добавя, че с оглед на засилващия се тормоз над независимите медии в страната, потенциалното назначаване на Гешев за главен прокурор ще доведе до още по-голям натиск върху медиите. 

Споделяне

Още по темата

Още от България