Велислав Величков: Не избирайте "неизвестни, удобни и послушни хора"

Кандидатирам се, защото обществото очаква смислена промяна. Много лесно приехме развода за свършен факт, но все още има последен шанс лидерите на СДС да седнат на една маса и да се разберат. Това заяви Велислав Величков пред делегатите на 14-та Национална конференция на СДС. Той бе номиниран за лидер срещу Надежда Михайлова от 20 делегати от СДС "Илинден", предвождани от Христо Христов, които бяха сред малкото присъстващи на форума, които оспорват политиката и ръководството на Михайлова.

"Не приемам разцеплението за свършен факт. Не приемам позицията на нито една от двете групи - нито на групата, която не дойде днес, нито на тези, които казват "Ние можем и без тях!"", каза Величков. Има хора, без които каузата на СДС не може. Може да спорим за средствата, но не можем да спорим за пътя на СДС, защото пътят на СДС е един, посочи той.

Не съм съгласен Ахмед Доган да ми казва кой е правилният кандидат за председател на СДС, каза още Величков.

Шансът ми да бъда избран е минимален, но аз се кандидатирам като временен председател и поемам ангажимента още утре да се срещна с другата група, с Иван Костов и да го призова да спасим партията. Ще предложа всички председатели да седнем на една маса и да спрем разцеплението, каза Величков, като думите му бяха заглушени от бурно освиркване.

Той каза, че не приема и промените в устава, защото те централизират властта в един орган, който е Националният съвет "и за който след малко ще ви предложат едни листчета, по които да изберете състава му".

Той се ангажира да предложи нов устав и коалиционна политика "да", за която обаче трябва да се чуе гласът на хората.

Величков предлага и председателят на СДС да бъде избиран пряко от всички членове на СДС. Той не одобрява отсъствието на вътрешнопартийната опозиция и призова делегатите на националната конференция да не обсъждат частни интереси и да не обръщат внимание на листчетата, които са им раздадени. На тези листчета според Величков има "неизвестни, удобни и послушни хора".

Той припомни избора преди 4 години, когато пак се е гласувало за написани листчета, и призова съпартийците си да гласуват за достойни хора, а не за тези, които са им написани.

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?