Велизар Енчев напуска ПФ и става четвъртият независим депутат

Обвинява Валери Симеонов, че държи подписани молби с оставките на народните представители от групата

Велизар Енчев. Сн. БГНЕС

Велизар Енчев напуска парламентарната група на Патриотичния фронт (ПФ), обвинявайки ръководството му в "тоталната подмяна и политическата измама" заради подкрепата към кабинета "Борисов". Енчев съобщи в неделя, че остава в парламента като независим депутат. Така за три дни общият брой на независимите нарасна до четирима, след като в петък ДПС изключиха от групата двама свои народни представители, а един от депутатите на Бареков е с такъв статут още от учредяването на НС.

От мотивите, с които Енчев напуска ПФ, става ясно, че кабинетът едва ли ще може да разчита на неговия глас, ако групата на Патриотите оттегли подкрепата си и управлението остане без мнозинство.

Основните обвинения на Енчев са към "Национален фронт за спасение на България" (НФСБ) на Валери Симеонов, който е част от ПФ. Прави впечатление, че в цялото си изложение недоволният депутат по никакъв начин не споменава другия съпредседател на ПФ – Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО.

Енчев твърди, че Симеонов се опитва да контролира и налага собствената си воля над депутатите от Патриотичния фронт. Заради амбициите си той е поискал от всеки от тях да подпише молба до председателя на НС за напускане на парламента. Въпросната молба, в която не е посочена дата, може да бъде внесена от Симеонов в отдел "Деловодство" на НС, ако депутатът не му е лоялен, пише Енчев.

"Веднага се противопоставих на това незаконно искане и призовах депутатите да не се поставят в зависимост от чужда воля. За съжаление всички депутати, без мен, подписаха този документ, противоречащ на чл. 67 (2) от Конституцията, който повелява: "Народните представители действат въз основа на Конституцията и законите в съответствие със своята съвест и убеждения", заявява Велизар Енчев.

Той беше единственият депутат от ПГ на Патриотичния фронт, който гласува срещу избирането на Бойко Борисов за министър-председател и неговото правителство, както и срещу избирането на Цецка Цачева за председател на НС.

Енчев заявява, че оттогава ръководството на ПФ системно го "изолира от вземането на решения за дейността ни в НС, което блокира пълноценната ми работа като депутат".


"Всичко това ме принуждава да напусна парламентарната група на ПФ и да отстоявам интересите на избирателите като народен представител, нечленуващ в парламентарна група", казва Енчев.

"По време на предизборните кампании в последните 18 месеца представителите на НФСБ в нито един момент не заявиха на своите избиратели, че в Народното събрание ще се коалират с ГЕРБ и Реформаторския блок, чиито идеологически платформи нямат нищо общо с идеите и програмата на НФСБ", заявява Енчев, добавяйки, че по този начин коалицията ПФ е излъгала 240 000 български граждани, които са повярвали, че нейните идеи нямат нищо общо с тези на олигархията. За него тези действия са равносилни на "политическа измама" от страна на ПФ.

Според него особено тревожно е фиксирането върху етническата принадлежност на опоненти на НФСБ, което хвърля сянка върху демократичния облик на партията и дава основание за обвинения в ксенофобия.


Патриотичният фронт не участва в правителството, но го подкрепя в парламента на базата на споразумение въз основа на съвместна програма. Дали тази подкрепа ще бъде оттеглена, се очаква да стане ясно до дни, когато ще има национален форум на ПФ. Валери Симеонов от две седмици заплашва, че Фронтът ще мине в опозиция, тъй като премиерът отказва да отмени назначението на номинирания от НПСД (част от РБ) Орхан Исмаилов, като вместо това назначи зам.-председателя на същата партия Веселин Пенев за областен управител на София-град.

Симеонов еднолично реши да оспори назначаването на Орхан Исмаилов за зам.-министър на отбраната, посочва Енчев. "След като твърдеше, че имената на министрите и заместниците му нямат никакво значение, сега той прави точно обратното, което свидетелства за липса на елементарна политическа последователност. Всъщност казусът "Орхан Исмаилов" е не причина, а следствие от порочното обвързване на НФСБ с ГЕРБ и Реформаторския блок", допълва той.

"В продължение на години НФСБ остро се противопоставяше на икономическата, финансовата, социалната, вътрешната и външната политика на тези две десни формации – ГЕРБ и РБ, носещи голяма отговорност като управляващи в предишни периоди за днешното тежко състояние на държавата", пише Енчев в писмото си до председателя на НС, с което уведомява, че напуска ПГ на Патриотичния фронт.


Той припомня, че програмата и публичните послания на НФСБ определят тази формация като партия на бедните и изгубилите от четвъртвековния криминален преход, а не като коалиционна патерица на виновните за социално-икономическата катастрофа в най-бедната държава в Европейския съюз. "До голяма степен НФСБ бе създаден, за да се бори срещу порочното управление на първото правителство на Бойко Борисов, а в момента е партия, обслужваща ГЕРБ", подчертава Велизар Енчев.


Въпреки че водеща кауза на НФСБ е отстраняването на ДПС от властта, НФСБ прие сътрудничество с партията на Касим Дал и Корман Исмаилов, която е част от РБ, заявява той.

Енчев посочва също, че ПФ "подкрепи дискриминационни и недемократични стъпки" в НС. "При гласуването на правилника за работата на парламента Валери Симеонов еднолично, без съгласието на депутатите от ПФ, наложи да се съкрати времето за изказване на парламентарните групи с 5 минути, вкл. и на нашата, без да се засяга времето на ГЕРБ. Това бе неморално гласуване, което руши устоите на парламентаризма и обслужва управляващите", заявява Велизар Енчев.

"Загърбвайки общественото недоволство от отсъствието на депутати в пленарната зала по време на петъчния парламентарен контрол, съпредседателят на коалицията гласува и за премахване на кворума. Така се узакони едно беззаконие и от този момент премиерът и министрите ще се отчитат пред полупразна пленарна зала", добавя още той.

"В разрез с демократичната практика, в парламентарната група не бе проведено обсъждане на предложенията ни за председатели в комисиите на Народното събрание. Също така повечето депутати в ПГ на ПФ научиха от медиите за изготвен от ръководството на групата списък с имена на наши кандидати за важни позиции в централната власт и областните администрации", добавя още Енчев.

Както е известно, Слави Бонев от ПФ стана шеф на Комисията по култура и медии, а Искрен Веселинов оглави Комисията за наблюдение на ДКЕВР.

Енчев обвинява председателя на НФСБ, че вече открито лобира за разработване на находища на шистов газ на българска територия, с което изневерява на обещанията си към избирателите.


Той отбелязва като морално падение без прецедент и изключително скандалното изказване на депутат от Патриотичния фронт, който след изчезването на т.нар. тефтерче на Филип Златанов омаловажи аферата и дори се опита да защити отговорните за нея.

Валери Симеонов: Благодарен съм, че Енчев напусна сам

Няма да падам на нивото на моя доскорошен служител да му коментирам глупостите, да прави каквото иска оттук нататък, заяви от своя страна Валери Сименов в първата си реакция пред бургаското издание "Флагман".

Велизар Енчев ме освободи от задължението да го изключа от Патриотичния фронт, дори съм благодарен за постъпката му, каза той и допълни: "Щом подписва в ефир декларацията, е ясно за какво става въпрос" (Енчев направи това на живо предаването Дикoff).

"Доволен съм от постъпката на Енчев, по-добре сам да напусне, така ме освободи от неприятното задължение да разглеждаме поведението му. Той има едно наказание за неетично и неколегиално отношение, така че сега трябваше да го изключим. Благодарен съм му, че напусна”, каза Симеонов. Той заяви, че Енчев автоматично ще бъде изключен и от партия НФСБ.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?