Велизар Шаламанов: Основният ресурс в авиацията – хората, е крайно подценяван

Висшите ни офицери са пенсионери на заплати, смята ексминистърът

Снимка: бТВ

"Основният ресурс – хората, е крайно подценяван, заплатите им са ниски, подготовката им е изключително недостатъчна, трето – няма никаква перспектива. Дори заделените над 2 млрд. за нова техника водят до това, че тази техника не се поддържа и стоят на земята."

Това коментира бившият военен министър Велизар Шаламанов в четвъртък пред бТВ по повод поредния инцидент с хеликоптер на армията, който скъса електропровод край Стамболийски във вторник вечерта.

Според него в случая "Кугър"-ът е слязъл толкова ниско заради възникнал проблем в машината, тъй като при всеки подобен полет има мисия, планиране и се използват съответните компютърни програми, които отчитат релефа, инфраструктурата.

По-важния въпрос е, че във военната ни авиация продължават да се случват подобни инциденти, като само за година загинаха трима пилоти при падането на два хеликоптера, отбеляза Шаламанов. По думите му анализ за това е трябвало да има в годишния доклад по отбрана, но там няма нищо подобно.

Ние нямаме национална програма за превъоръжаване, в която да има ясен срок в рамките на 10 г., където да има ясен финансов ресурс и да има срокове, добави бившият военен министър. Според него всичко е много по-скъпо когато няма визия, няма програма, няма срокове и няма отговорности.

"Нашите мъже и жени в униформа са пенсионери, които получават и пенсии, и заплати. Няма млади хора, защото няма как млад човек, който е свикнал с айфони да отиде да работи на радиолокационна станция, която е на 50 години", коментира още Шаламанов, визирайки по-голямата част от висшите и старшите офицери в Българската армия.

Споделяне

Още от България