Велизар Шаламанов ще чисти военното министерство от икономически дейности

Служебният военен министър Велизар Шаламанов обяви амбиция да освободи министерството от дейности, които не са пряко свързани с изграждане и поддържане на военните способности. Той обясни пред ведомствения вестник "Българска армия", че има за цел да подготви национална програма, която да позволи достигането на разходите за отбрана до 2 процента от БВП към 2020 г., започвайки с поне 1.5 на сто от БВП през 2015 г.

"По-важният параметър е 15 до 20 процента от военните разходи да бъдат насочени към изграждане на нови способности, тъй като новите предизвикателства изискват много по-високо технологично ниво на въоръжените сили", обясни Шаламанов.

В момента бюджетът за отбрана е около 1.3% от БВП, като основната част отива за заплати и поддържане на наличните способности. Тригодишната бюджетна рамка също предвижда бюджетът да се движи приблизително в тези граници. НАТО обаче настоява процентът за отбрана в страните членки да бъде минимум 1.5%, като такъв ангажимент пое и президентът Росен Плевнелиев.

"Има различни направления за постигане на нивото на разходите. Едното с фактическо увеличаване на военния бюджет. Но другите направления са свързани с привличане на средства на Алианса и средства от други страни, на основата на двустранно и многостранно сътрудничество. Както и намаляване на разходите, които в момента се покриват от военния бюджет, за дейности, които не са пряко свързани с изграждане и поддържане на военните способности", посочи Шаламанов.

Според него има дейности, които могат да бъдат реализирани в други министерства и ведомства и там да имат възможност за по-сериозен принос, както към икономиката на страната, така и към отбранителните способности.

"Имам предвид икономически дейности, управление на имоти, добро управление на излишъците от въоръжение, имущество за продажба. Все въпроси, по които има по-компетентни ведомства в страната. Министерството на отбраната трябва да фокусира целия си ресурс, най-вече като ръководство, като човешки потенциал, върху развитие на въоръжените сили и на военните способности и тяхното ефективно използване", обясни Шаламанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?