Велосипедистите в София са нараснали със 140% за три години

Снимка: БГНЕС

Само за три години велосипедният трафик в София е нараснал със 140 процента, показва последното преброяване на специализираната неправителствена организация "Велоеволюция". Увеличението идва най-вече от повечето хора, които използват колелото като основно средство за придвижване до работното място или до училище в делничните дни, а не само за раздвижване в парка в почивните дни.

Данните в изследването са генерирани от преброяването на велосипедистите през май и юли месец тази година като се сравняват със същото проучване през 2012 година.

Средно увеличение през месец юли 2015 г. в делничен ден е 139%, а в празничен - 143% в пиков час. Най-голямото увеличение на трафика е засечено в празничен ден в Борисовата градина (212%) и на кръстовището на ул. "П.Евтимий" и бул. "Витоша" (237%). През "Лъвов мост" след реконструкцията му увеличението е със 171% през делник и със 194% през почивните дни.

В делничен ден през Борисовата градина велосипедистите са се увеличили над средното за града (със 170%). Над два пъти е скочила използваемостта на велоалеята от кв. "Надежда" до центъра, която беше завършена през 2012 г. по време на първото преброяване. Леко е нараснал делът на жените-велосипедисти – от 13.8% на 15.2%

"Хубаво е Столичната община да вземе предвид данните от проучването на "Велоеволюция", които показват текущите натоварвания по ключови за велосипедистите кръстовища и улици, потенциалът на велопотоците и да ги отчита при изготвянето на градската инфраструктура," обяснява един от авторите на проучването архитект Петя Донева, цитирана от "Дневник".

Топ 10 на най-натоварени вело-точки в София са: кръстовището на бул. "Цар Борис III" и Гешов (макс. 278 вел./пиков час, делник), бул. "Евлоги Георгиев" и "Граф Игнатиев" (макс. 215 вел./пиков час, празник), "Орлов мост" (макс. 174 вел./пиков час, делник), Борисовата градина (макс. 256 вел./пиков час, празник), Руски паметник (макс. 144 вел./пиков час, делник), ул. "Опълченска" и бул. "Ал.Стамболийски" (макс. 117 вел./пиков час, делник), бул.
"България" и бул. "Иван Е. Гешов (макс. 170 вел./пиков час, делник), бул. "Евлоги Георгиев" и ул. "Оборище" (макс. 92 вел./пиков час, делник) и Лъвов мост (макс. 89 вел./пиков час, делник).

Неравномерното натоварване с велосипедисти по различните направления в града демонстрира какъв е ефектът от наличната велоинфраструктура, коментират от "Велоеволюция". Според тях това налага и конкретни мерки за насърчаване на велотранспорта.

Споделяне

Още от България