Велосипедистите в столицата са се утроили, велоалеите вече са тесни

Снимка: БГНЕС (архив)

В столицата има тройно повече велосипедисти в сравнение с 2012 година, а проектираните за тази година велоалеи ще бъдат тесни още при пускането им в експлоатация, съобщи във вторник специализираната неправителствена организация "Велоеволюция". Според експертите велосипедната инфраструктура вече не само е недостатъчна, а изграждането на новите алеи закъснява много.

Общината е обещала през 2015 година нови 60 км велоалеи, но те ще бъдат тесни за велопотока, ако изобщо бъдат построени.

Увеличението на велосипедистите спрямо 2012 г. е от 2 до 3 пъти на общо 21 кръстовища в широкия център на града. Потоците на натоварени кръстовища достигат 500 велосипедисти в почивен ден и 570 велосипедисти в делничен ден. При първото преброяване през 2012 година те са били под 200.

Най-големият трафик на велосипеди е измерен на кръстовищата на бул. "Цар Борис 3" и "Иван Гешов", както и на бул. "Евлоги Георгиев" и "Граф Игнатиев". Трафикът е измерен в пикови часове по наличните велосипедни алеи. В останалите преброителни точки, където няма велоалеи, се отчита двойно увеличение на велотрафика. Това показва, че колоездачите вече са значима част от градското пътно движение.

Има неотложна нужда от обезопасяване на ключовите кръстовища в града, допълват от "Велоеволюция". Необходими са и нови сигурни места за паркиране на велосипеди.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?