"Велт": Авторитарният курс на Ердоган е от полза за Путин

Путин и Ердоган, сн. ЕПА/БГНЕС
Руският президент Владимир Путин следва твърдолинейна политика на интересите и в това отношение може добре да се разбира със своя турски колега Реджеп Тайип Ердоган, за разлика от германската канцлерка Ангела Меркел. По конфликта в Сирия обаче интересите на двамата президенти се различават, пише германският в. "Велт".
 
Ден след хладната среща с Меркел, Путин прие в своята лятна резиденция в Сочи гост, от когото може да е доста по-доволен. От Ердоган руският президент не чува критики за преследването на гейове, за арестите на мирни демонстранти или за тормоза над опозицията.
 
Путин, от своя страна, няма възражения срещу подкопаването на правовата държава в Турция. Още в началото на срещата той поздрави турския президент за резултата от референдума за промяна на конституцията. Отношенията между двете страни вече получават "особен статут". На съвместната пресконференция вчера Путин изтъкна, че периодът на възстановяване на отношенията между Русия и Турция след кризата е завършен и отношенията са се върнали в нормално състояние. Турция е важен и перспективен партньор на Русия, подчерта руският лидер.
 
Конфликтът между двамата авторитарни лидери след свалянето на руски изтребител над турско-сирийската граница през 2015 г. приключи толкова внезапно, колкото и започна, пише по-нататък "Велт". Опитът за преврат в Турция през лятото на 2016 г. и последвалите сурови мерки от страна на Ердоган сближиха двамата президенти. Турция е на път да се превърне в авторитарна държава, не по-различна от страните в Централна Азия.
 
Това е от полза за Путин, чийто модел на "суверенната демокрация" предвижда формално запазване на демократичните институции, като същевременно те са напълно подкопани. Колкото по-силни стават критиките срещу Турция от страна на Европейския съюз, толкова по-сърдечно ще е приеман Ердоган в Русия. Путин от години се опитва да покаже на ЕС, че иска да говори не за ценности и демокрация, а за сурови интереси. С Ердоган той може да се разбира добре по този пункт.
 
На лично ниво отношенията също се развиват добре. Срещата в Сочи е вече петата от помирението през август 2016 г.
 
Това обаче не променя факта, че в много области интересите на Русия и Турция се различават. Това е особено явно по темата за Сирия. Турция подкрепя опозиционните групи, а Русия твърдо заема страната на сирийския президент Башар Асад. В Северна Сирия Москва и Анкара също преследват различни интереси. На срещата в Сочи Ердоган постави кюрдските Сили за защита на народа наравно с терористичните групировки Ал Каида и "Ислямска държава". Русия обаче напоследък развива отношенията си със сирийските кюрди, отбелязва "Велт", цитиран от БТА.
Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?