"Велт": Хамас води циничната война с броя на жертвите в Газа

"Велт": Хамас води циничната война с броя на жертвите в Газа

Хамас не се свени от никакви манипулации със статистиката, за да увеличи броя на цивилните жертви в Газа, пише германският вестник "Велт" във водещия си материал във вторник под заглавие "Циничната война с броя на жертвите в Газа", цитиран от БТА.

В информационните публикации, когато се посочва броят на жертвите на сегашната израелска офанзива в Газа, обикновено се цитира като източник ООН, пише изданието. Данните на световната организация обаче идват от министерството на здравеопазването на Газа, което е под контрола на ислямистката групировка Хамас".

"За страданията на цивилното население в Газа не е от значение дали са загинали 560 или 580 души, защото кадрите на човешки тела в развалините на квартал Шеджая говорят сами за себе си. Тъкмо затова израелската армия не публикува собствени данни за жертвите", пише "Велт".

Властите в Газа обаче броят като цивилни жертви и бойци на Хамас, които не са облечени с камуфлажно облекло, а в инструкциите на вътрешното министерство на ислямистката организация се заръчва в социалните мрежи за жертвите да се говори само като за "невинни граждани".

Прави впечатление освен това, че при предишни израелски офанзиви в Газа броят на смъртните случаи по естествени причини спада драстично, отбелязва още "Велт". Ако някой палестинец бъде осъден на смърт по бързата процедура заради сътрудничество с Израел, той също бива вписван в статистиката на жертвите.

Семействата на загиналите не се противопоставят на тези манипулации или от страх, или защото нямат против да получат малко популярност, или защото се надяват на спешно необходими финансови помощи.

"Дори опитът да се съпостави броят на жертвите с възрастовата пирамида и съотношението между половете в Газа е осъден на провал", пише още "Велт". Ако сред починалите има очевидно повече млади мъже, отколкото жени, това може да се тълкува като признак, че мъжете са били бойци на Хамас, смята германското издание.

В тази война отново ще има различни данни за жертвите, заключава публикацията и подчертава, че трябва да се обърне внимание на методите на Хамас.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?