Предпоследно преди смяната на собствеността в "Медийна група България Холдинг":

Венелина Гочева вече е едноличен управител на вестниците "Труд" и "24 часа"

Венелина Гочева вече е едноличен управител на вестниците "Труд" и "24 часа"

Общото събрание на съдружниците в "Медийна група България Холдинг", издаваща редица вестници и списания, сред които "Труд", "24 часа", "168 часа", "България днес" и др., проведено на 23 април, е решило едноличен управител на групата да бъде Венелина Гочева. Решението е взето неприсъствено.

Досега Гочева бе съуправител на дружеството заедно с Любомир Павлов.

Това е предпоследната стъпка преди окончателната промяна на собствеността в медийната група, която бе купена в края на 2011 г. от съдружниците Огнян Донев, Любомир Павлов, Христо Грозев, Карл Хабсбург и Даниел Руц. Продавач бе германската медийна група ВАЦ.

Заедно с изданията новите собственици придобиха и сградата на Полиграфическия комбинат на бул. "Цариградско шосе" с печатницата и техниката в нея.

За покупката Донев и Павлов взеха заем от Уникредит Булбанк в размер на 25 млн. евро срещу ипотека на имуществото на групата.

Междувременно Донев и Павлов се изпокараха със съдружниците си, които се оплакаха, че след машинации е била заграбена по-голямата част от дела им. Проточиха се съдебни дела, които продължават и до днес. Срещу Павлов прокуратурата заведе дела за пране на пари и наложи запори над неговия дял в групата.

В началото на тази година стана ясно, че с кредит на Инвестбанк е бил погасен част от кредита към Уникредит Булбанк в размер на 15 млн. евро, а останалата сума е била дадена чрез фирми на Павлов.

Зад сделката се очерта фигурата на Венелина Гочева, дългогодишен журналист и главен редактор на "24 часа" по времето на ВАЦ. Макар и формално да се оказа, че няма промяна в собствеността на групата, стана ясно, че кредитът от Инвестбанк е отпуснат на нейни фирми.

Окончателното преобразуване на собствеността, което се очакваше да стане в средата на април, формално не е завършено заради тежки преговори около сградата на Полиграфическия комбинат, както сочат неофициални източници..

Формален собственик се очертава Гочева, която ще откупи дяловете на Донев и Павлов, а със съдружниците Грозев и Хабсберг се водят преговори по техните претенции, според самия Грозев пред Mediapool отпреди месец.

Споделяне
Прикачени файлове
Още по темата
Още от България

Бихте ли летували във вилната зона на парк "Росенец" край Бургас?