Предпоследно преди смяната на собствеността в "Медийна група България Холдинг":

Венелина Гочева вече е едноличен управител на вестниците "Труд" и "24 часа"

Венелина Гочева вече е едноличен управител на вестниците "Труд" и "24 часа"

Общото събрание на съдружниците в "Медийна група България Холдинг", издаваща редица вестници и списания, сред които "Труд", "24 часа", "168 часа", "България днес" и др., проведено на 23 април, е решило едноличен управител на групата да бъде Венелина Гочева. Решението е взето неприсъствено.

Досега Гочева бе съуправител на дружеството заедно с Любомир Павлов.

Това е предпоследната стъпка преди окончателната промяна на собствеността в медийната група, която бе купена в края на 2011 г. от съдружниците Огнян Донев, Любомир Павлов, Христо Грозев, Карл Хабсбург и Даниел Руц. Продавач бе германската медийна група ВАЦ.

Заедно с изданията новите собственици придобиха и сградата на Полиграфическия комбинат на бул. "Цариградско шосе" с печатницата и техниката в нея.

За покупката Донев и Павлов взеха заем от Уникредит Булбанк в размер на 25 млн. евро срещу ипотека на имуществото на групата.

Междувременно Донев и Павлов се изпокараха със съдружниците си, които се оплакаха, че след машинации е била заграбена по-голямата част от дела им. Проточиха се съдебни дела, които продължават и до днес. Срещу Павлов прокуратурата заведе дела за пране на пари и наложи запори над неговия дял в групата.

В началото на тази година стана ясно, че с кредит на Инвестбанк е бил погасен част от кредита към Уникредит Булбанк в размер на 15 млн. евро, а останалата сума е била дадена чрез фирми на Павлов.

Зад сделката се очерта фигурата на Венелина Гочева, дългогодишен журналист и главен редактор на "24 часа" по времето на ВАЦ. Макар и формално да се оказа, че няма промяна в собствеността на групата, стана ясно, че кредитът от Инвестбанк е отпуснат на нейни фирми.

Окончателното преобразуване на собствеността, което се очакваше да стане в средата на април, формално не е завършено заради тежки преговори около сградата на Полиграфическия комбинат, както сочат неофициални източници..

Формален собственик се очертава Гочева, която ще откупи дяловете на Донев и Павлов, а със съдружниците Грозев и Хабсберг се водят преговори по техните претенции, според самия Грозев пред Mediapool отпреди месец.

Споделяне

Прикачени файлове

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?