Венера прекосява Слънчевия диск

В 05.30 часа по Гринуич започна едно от най-силно очакваните астрономически събития - преминаването на планетата Венера между Слънцето и Земята, което се е случило за последен път през 1882 година.

Венера ще бъде наблюдаема като малка черна точка, движеща се бавно по повърхността на Слънцето.

Научен кореспондент на Би Би Си посочва, че специалистите очакват случая с нетърпение, защото разчитат да изпробват и усъвършенстват методиката си за откриване на планети, обикалящи около далечни звезди.

Преминаването на Венера трае шест часа.

Транзитите на Венера се осъществяват приблизително четири пъти на 243 години.

Причината за тези дълги интервали е фактът, че орбитите на Венера и Земята не са позиционирани на една съща линия и транзит може да възникне само когато и двете планети и Слънцето са разположени по права линия.

Това се е случило шест пъти от времето, когато съществува телескоп: 1631, 16391 1761, 1769, 1874 и 1882 година. Следващото подобно събитие ще може да се наблюдава през 2012 г., а по-следващото - през 2117 г.

Сегашното събитие може да се наблюдава най-добре в Европа, в по-голямата част на Африка и Азия.

Наблюдението на транзитите е имало огромно значение в миналото, тъй като те са използвани от учените, за да изчисляват разстоянието между Слънцето и Земята и така да придобият по - точна представа за Слънчевата система.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?