Венецианската комисия отложи становището си по проекта за спецсъд в България

Венецианската комисия за демокрация чрез право отложи становището си по проекта за създаване на специализиран съд в България с намек за конституционни проблеми. Както се очакваше, обаче, комисията единодушно одобри проекта за нов закон за отнемане на незаконно придобито имущество.

Министърът на правосъдието Маргарита Попова, която е присъствала на сесията на Венецианската комисия към ПАСЕ, заяви в събота пред Дарик радио: "Законопроектът беше приет единодушно от всички членове на комисията, които казаха "да" за това, че са намерени гаранции, а гражданите трябва да са спокойни, че никой няма да пострада, защото този закон е предназначен за борба с организираната престъпност".

Венецианската комисия няма никакви забележки по законопроекта, каза Попова.

Секретарят на комисията Томас Маркерт заяви пред БНР, че като цяло Венецианската комисия подкрепя последния вариант на проекта за гражданската конфискация. Комисията подкрепя и конфискацията на незаконно придобити имоти, прехвърлени на роднини, както и това Комисията "Кушлев" да прави обиски в домовете след разрешение на съдия. Експертите обаче са против да се иска от българските граждани да доказват със задна дата доходите и придобиването на собственост за 20 години назад, тъй като практически това би било много трудно за такъв период.

"В някои случаи е разумно да се потърси сметка за по-предишни години, но в други – лицето маже да няма документи, с които да докаже собственост за години назад, особено ако такова имущество е движимо. Затова законът трябва да се прилага случай по случай", заявява Маркерт.

Венецианската комисия отложи за декември становището си по проектозаконите за промени в Закона за съдебната власт и в НПК, целящи създаване специализиран наказателен съд в България. Томас Маркерт е заявил, че комисията има нужда от повече информация. 

Маргарита Попова не коментира резервите към проекта. "Няма проблем с идеята за изграждане на специализиран съд, но трябва да се работи, за да се намери добра формула, която да отговаря на конституцията и тогава Венецианската комисия ще подкрепи това начинание", каза тя.

В края на тази седмица парламентът гласува на първо четене промените в закона, с които се дава зелена светлина за специализирания съд.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?