Венецианската комисия пак призова за премахване на недосегаемостта на главния прокурор

Венецианската комисия пак призова за премахване на недосегаемостта на главния прокурор

Венецианската комисия призова ГЕРБ да премахне недосегаемостта на главния прокурор от конституцията. Органът за конституционно право на Съвета на Европа направи спешна проверка на проекта за "нова конституция" на ГЕРБ по искане на парламентарното мнозинство. Изводите на комисията са очаквани.

"Би било пропусната възможност, ако настоящата конституционна реформа не разгледа въпроса" за премахване на "прокурорския монопол" и възможността за привеждане на главния прокурор под наказателна отговорност, се казва в позицията на Венецианската комисия.

Според международните експерти българският основен закон трябва да разрешава отстраняването на главния прокурор, когато има потенциален конфликт на интереси или съмнение за извършено престъпление.

Венецианската комисия изрично подчертава, че прокурор няма как да разследва главния прокурор, защото всички прокурори са негови подчинени.

Шефът на държавното обвинение трябва да бъде обект на напълно "независим механизъм за разследване". Трябва да има и съдебен контрол на решенията да не се разследва главния прокурор. В момента решенията да прокурорите за отказ за образуване на дело не могат да се обжалват пред съда.

През юли Конституционният съд излезе с решение, че всеки компетентен прокурор би могъл да разследва своя най-голям началник, без да получава инструкции от него. Уловката е, че въпросният редови прокурор остава зависим от шефа си през Висшия съдебен съвет, преките си началник в прокуратурата и на практика всички останали разследващи органи.

През 2009 година Европейският съд по правата на човека в Страсбург излезе с ключовото решение по делото "Колеви срещу България", с което призна, че българският главен прокурор е недосегаем. Европейският съд задължи България да реши този проблем, но вече 11 години властите в София не желаят да сторят това, докато страната е под мониторинга на Съвета на Европа..

Реформата на прокуратурата в България трябва да мине и през цялостна реформа на Висшия съдебен съвет, където главният прокурор има незаобиколимо влияние. Сегашния нчалник на прокуратурата Иван Гешев на свой ред напълно отрича изводите на съда в Страсбург.

Намаляване на властта до минимум

Венецианската комисия настоява властта на прокуратурата извън наказателното право да бъде намалена до необходимия минимум. В позицията на институцията се настоява поне половината от местата в бъдещия Съдебен съвет да се заемат от съдии, избрани от техните колеги от всички нива на съдебната власт.

Непрофесионалните членове на Прокурорския съвет не трябва да имат настоящи или бъдещи йерархични връзки с главния прокурор и да представляват други юридически професии.

Експертният орган към Съвета на Европа иска въвеждане на механизъм за разрешавне на ситуацията, когато Народното събрание не може да достигне 2/3 гласове за избор на непрофесионални членове на Прокурорския и Съдебния съвет.

Съжаляваме, но дебат нямаше

В своята позиция Венецианската комисия изразява съжаление, че започването на конституционната реформа не е предшествано от широк публичен дебат, а проектът е изготвен в рамките на парламентарното мнозинство, без никакъв външен принос. Напомня се, че причините за някои конституционни изменения не са добре обяснени.

"Българските власти трябва да изяснят причините, които стоят зад всяко предложение, и да осигурят значимо участие на обществеността, експертите и всички политически сили в този процес", се казва в позицията.

Венецианската комисия иска и някои разяснения. По-специално за въведеното задължение на държавата "да насърчава раждаемостта". Комисията казва, че това: не трябва да се използва за оправдаване на дискриминация на културни или етнически малцинства или на жените.

Комисията казва, че проектът за намаляване броя на народните представители от 240 на 120 изглежда като плод на произволно решение, без задълбочена оценка на въздействието на подобен ход върху българската политическа система.

Венецианската комисия все пак отчита като правилно решението за въвеждането на правото на индивидуална жалба на гражданите пред Конституционния съд.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?