Венецианската комисия пак проверява върховенството на закона в Полша

Лидерът на "Право и справедливост" Ярослав Качински

Пратеници на Венецианската комисия за втори път тази година проверяват положението с върховенството на закона в Полша, след като консервативното правителство във Варшава отхвърли предишните ѝ съвети, предаде Асошиейтед прес.

Влиятелният орган на Съвета за Европа, съставен от експерти по конституционно право, се занимава с въпросите на европейското законодателство и човешките права. Комисията има съвещателни функции, но мнението ѝ има сериозна тежест пред институциите на ЕС.

Нейните пратеници се срещнаха в понеделник във Варшава с председателя на полския Върховен съд. По време на двудневната си визита в Полша те ще имат разговори и с с правителствени представители.

Очаква се докладът с констатациите на Венецианската комисия да бъде готов следващия месец.

През март комисията стигна до извода, че мерките, предприети от полското правителство по отношение на Конституционния съд, подкопават влиянието му и застрашават демокрацията в страната. Кабинетът във Варшава обаче не се съобрази с нейните препоръки.

Лидерът на управляващата в Полша консервативна партия "Право и справедливост" Ярослав Качински заяви, че новото посещение на Венецианската комисия няма значение за страната.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?