В трудно предсказуем президентски вот

Венецуела избира между соцреволюцията и демокрацията

Венецуела избира между соцреволюцията и демокрацията

Гражданите на Венецуели гласуват в неделя на президентски избори, които са най-непредсказуемите, откакто на власт в страната е сегашният държавен глава Уго Чавес.

Близо 19 милиона венецуелци трябва да решат дали искат страната им да продължи по пътя на провежданата от 60-годишния Чавес социалистическа революция, или да настъпят обещаваните реформи от основния му опонент 40-годишния Енрике Каприлес Радонски от десницата, който се подкрепя от 30 опозиционни партии. В надпреварата участват също четирима други кандидати от малки партии.

Чавес, който за пръв път бе избран на поста през 1998 г. и се счита за фаворит, смята да остане начело на държавата до 2019 г., за да може да продължи своята политика по национализация на икономиката в богатата на нефт държава.

Основното прездизборно обещавие на Каприлес пък е да възстанови икономическия растеж на страната. Кандидатът на обединената опозиция е твърдо решен да попречи на Чавес да остане на власт и един ден повече, съобщава Ройтерс. "Това, което не беше постигнато за 14 години, няма да бъде постигнато и за още шест", заяви Каприлес, който обещава работни места, по-сигурни улици и изкореняване на шуробаджанащината.

За поддържане на реда в избирателните участъци ще се грижат почти 100 хиляди войници. Очаква се резултатите от гласуването да станат ясно в понеделник сутринта.

Споделяне

Още от Свят