Венецуела избира президент за пръв път след края на "ерата Чавес"

Гражданите на Венецуела избират в неделя нов президент след кончината на 5 март на харизматичния лидер Уго Чавес. Изборите са в един тур. Съперници за поста са
досегашният вицепрезидент и настоящ временен президент Николас Мадуро и опозиционният кандидат Енрике Каприлес, който е губернатор на щата Миранда. Каприлес бе победен от Чавес на предишните избори.

Преди смъртта си Чавес официално даде благословията си за Мадуро, който се опитва да трупа дивиденти върху това и отправя обещанието, че ще изпълни последната воля на Чавес и ще продължи делото му.

Бившия шофьор и синдикалист Мадуро направи бърза политическа кариера. Първо той беше министър на външните работи, след което стана вицепрезидент.

Противникът му Енрике Каприлес - 40-годишен адвокат с богат политически опит - твърди, че обединява цялата опозиция, която Мадуро обвинява в съзаклятничество със САЩ.

Каприлес е привърженик на социалдемокрацията от бразилски тип и на пазарната икономика. Той обещава да не премахва социалните мисии, подети от Чавес и финансирани с приходите от венецуелския петрол, но твърди, че ще затвори
кранчето на евтиния петрол за Куба, която сега получава по 100 хиляди барела дневно в замяна на командировани във Венецуела кубински лекари.

Изборите се организират в момент, в който Венецуела бележи няколко рекорда по несигурност - 16 000 убийства за 2012 г., инфлация от 20,1 процента (най-голямата в региона), недостиг на храни, режим на тока, строг контрол върху купуването на
чужди валути.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?