Венецуела издирва бившия президент на страната чрез Интерпол

Венецуела издирва бившия президент на страната чрез Интерпол
Прокуратурата на Венецуела е изпратила в Интерпол искане за арест на бившия президент на страната Карлос Андрес Перес заради делото за гибелта на стотици души по време на потушаването на улична демонстрация през 1989 г., съобщава вестник "Юнивърсъл", като се позовава на заявление на главния прокурор на страната Луиза Ортега Диас.

"Въпросът за екстрадирането все още се намира в процес на разглеждане, което не позволява да се разреши положението по дипломатически път. Официално той даже не се явява обвиняем", цитира вестникът думите на Ортега Диас.

Главният прокурор отбелязва, че арестът и предаването на бившия президент на Венецуела изцяло зависят от политическата воля на правителствотота на страната, в която Перес се намира сега.

Според информация на агенция АП, последните девет години 85-годишният Перес е живял в САЩ. Сегашното му местонахождение обаче е неизвестно.

Карлос Андрес Перес трябва да застане пред съда по делото за жестокото потушаване от полицията на вълна от протести срещу провежданата от него политика в столицата Каракас и в редица други градове на 27-29 февруари 1989 г.

Точният брой на жертвите от тези събития, влезли в историята на Венецуела под името "Каракасо", не е установен и до момента. Знае се само, че става дума за не по-малко от 300 загинали.

Действащият президент на Венецуела Уго Чавес поиска от съдебните инстанции да осъдят виновните за масовите убийства по време на 20-ата годишнина от трагедията през февруари тази година.

Миналата седмица по разпореждане на прокуратурата започна ексхумация на телата на загиналите, за да се установи личността и броя на жертвите. Вече са изследвани 125 тела на убити.

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?