Венецуела обяви извънредно икономическо положение

Венецуела обяви извънредно икономическо положение

Правителството на Венецуела обяви 60-дневно извънредно икономическо положение, за да се справи с влошаващата се криза в страната, съобщава Би Би Си в събота. 

Президентът Николас Мадуро ще управлява съгласно указ в продължение на два месеца.
Указът предоставя повече държавен контрол върху бизнеса, промишленото производство и електронните валутни сделки. Той включва увеличение на данъците и налагане на спешни мерки с цел плащане за социални услуги и внос на хранителни стоки.

Ходът на правителството идва, след като официални данни на централната банка показаха, че икономиката на Венецуела се е свила с 4,5% през първите девет месеца на 2015 г., а годишната инфлация до септември 2015 г. е достигнала 141%. Страната притежава най-големите в света петролни резерви, но резкият спад на цените на петрола през последните 18 месеца орязаха сериозно приходите с 60%.

Извънредното положение бе обявено часове преди президента Мадуро да направи изказването си за състоянието на съюза пред Конгреса за пръв път, откакто неговите дясноцентристки опоненти поеха контрола на законодателния орган. Президентът Мадуро и новият икономически министър Луис Салас смятат, че трябва да се защитят социалните програми, установени от предшественика му – президента Уго Чавес, от световния спад на цените на петрола. Според тях повишаващата се инфлация в страната и недостигът на основни стоки са били предизвикани от политически опоненти.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо се стигна до хаоса с ваксинирането срещу Covid?