Венецуела обяви за лудост военната заплаха на Тръмп

Мадуро в реч пред парламента на Венецуела, сн. ЕПА/БГНЕС

Заплахата на президента на САЩ Доналд Тръмп за военна намеса във Венецуела е "акт на лудост", заяви министърът на отбраната на южноамериканската страна Владимир Падрино в събота, след като в петък американският държавен глава не изключи "военен вариант" за реакция срещу действията на президента Николас Мадуро.

"С този екстремистки елит, който ръководи САЩ, кой знае какво ще се случи на света", каза генерал Падрино по националната телевизия, а министърът на комуникациите Ернесто Вилегас нарече изявлението на Тръмп "безпрецедентна заплаха срещу националния суверенитет", предадоха световните агенции

Тръмп заяви, че обмисля евентуална военна операция срещу Венецуела в отговор на действията на президента Николас Мадуро да консолидира властта си.

"Хората там страдат, умират. Разполагаме с много варианти за Венецуела, включително евентуален военен вариант при необходимост", заяви Тръмп пред журналисти в частния си голф клуб в Ню Джърси. Преди това той се срещна там с държавния секретар Рекс Тилърсън, постоянния представител на САЩ Ники Хейли и съветника на Белия дом по въпросите на националната сигурност Хърбърт Р. Макмастър.

Веднага след изявлението на Тръмп президентът на Венецуела Николас Мадуро е поискал да разговаря с американския лидер, чийто отговор обаче би, че с радост ще поговори с венецуелския си колега след като в страната се възстанови демокрацията".

Мадуро отказа да се вслуша в призивите на САЩ да уважава конституцията на Венецуела, да освободи политическите затворници и да прекрати всички нарушения на правата на човека, се посочва в изявление на Белия дом. "Вместо това Мадуро избра пътя на диктатурата", пише в него.

"Съединените щати подкрепят народа на Венецуела пред лицето на продължаващото потисничество от страна на режима на Мадуро. Президентът Тръмп с удоволствие ще разговаря с лидера на Венецуела веднага след като там бъде възстановена демокрацията", се казва още в изявлението.

Правителството на Тръмп вече наложи поредица от санкции срещу Мадуро и няколко десетки бивши и настоящи венецуелски официални представители, припомня АП. Но една военна намеса би означавало изключителна ескалация на ответните мерки на САЩ, отбелязва агенцията.

Пентагонът заяви по повод изявлението на Тръмп, че американските военни са готови да защитават гражданите на САЩ и американските национални интереси, но окачестви като "безпочвени" инсинуациите на Каракас за планирана военна намеса от страна на САЩ.

В момента Венецуела е обхваната от безпрецедентни граждански протести срещу опитите на Мадуро да пренапише конституцията по начин, който му гарантира диктатура. Отговорът на властта е арести на опозиционери.

Споделяне

Още от Свят