Венецуела пое контрол над затворен завод по молба на работниците

Венецуела пое контрол над затворен завод по молба на работниците

Венецуелското правителство пое вчера контрола над завод за козметични продукти на американската компания Кимбърли-Кларк (Kimberly-Clark), която го спря от експлоатация миналата седмица заради влошената икономическа ситуация в страната, предаде ДПА, като се позова на министъра на труда Освалдо Вера.

Властите ще рестартират фабриката за производство на кърпички, тоалетна хартия и пелени град Маракай, в северния щат Арагуа.

В петък Кимбърли-Кларк, базирана в Далас, Тексас, компания, обяви, че затваря завода, тъй като липсата на твърда валута и суровини прави функционирането му невъзможно.

Венецуелският президент Николас Мадуро разпоредил фабриката да бъде иззета по молба на работещите в нея 1200 души. Правителството ще осигури необходимите за функционирането на завода суровини.

Венецуела е обхваната от историческа икономическа криза, която причини сериозен недостиг на храни, лекарства и други продукти, отбелязва ДПА. През последните дни много венецуелци преминаха границата с Колумбия, за да си набавят необходими стоки.

Това не е първото поемане на контрола над завод на чуждестранна компания от социалистическия режим във Венецуела. През 2014 г. правителството иззе фабрика на американската фирма за почистващи препарати Клорокс (Clorox).

В последно време редица международни компании преустановиха своята дейност във Венецуела, посочва АФП. Кока Кола (Coca Cola), например, спря голяма част от местното си производство поради липса на захар.

Мадуро обяви вчера, че американската банка Ситибанк (Citibank) планира да закрие до 30 дни сметката на венецуелската централна банка за международни разплащания, предаде Франс прес.

Венецуела е обект на финансова блокада, обяви президентът в реч по радиото и телевизията. Той видя в плановете на Ситибанк заговор, зад който стои правителството на САЩ.

Венецуелският президент натовари министъра на отбраната генерал Владимир Падрино Лопес с борбата срещу дефицита. Падрино Лопес ще отговаря за изпълнението на програмата "Суверенно и безопасно снабдяване". Тя включва мерки като ефективно производство, логистика и разпределение, оптимизиране на продажбите и замяна на вноса.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят