Венецуела разширява петролните си активи зад граница

Венецуела разширява петролните си активи зад граница

Венецуела обяви, че държавната ѝ петролна компания ще купи дял от 25 процента в "Уест Индис ойл" (West Indies Oil Co.) и че ще създаде регионална банка с правителството на Антигуа и Барбуда, за да бъде финансиран нов курорт, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА в неделя.

Съобщението бе направено при посещение в Антигуа на венецуелския президент Николас Мадуро, който бе на бърза обиколка в Карибския регион със спирки в още три държави - Суринам, Сейнт Лусия и Гренада. Той се срещна с техните лидери, за да обсъди инициативи за икономическо и социално развитие.

Представители на Венецуела уточниха, че регионалната банка ще финансира новия хотелски комплекс "Симон Боливар ризорт хотел" (Simon Bolivar Resort Hotel) и други проекти за развитие, като бъдат използвани ресурси, генерирани от програмата Петрокарибе. С нея се осигурява нисколихвено финансиране за петролна дейност на карибски и централноамерикански страни и инвестиции в проекти за социално развитие.

Ръководители от държавната петролна компания на Венецуела - "Петролеос де Венесуела" (PDVSA), заявиха, че изкупуването на дял в Уест Индис ойл е само началото на "съвместни инвестиции" между двете държави.

Споделяне

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?