Венецуела въвежда фиксиран курс на боливара спрямо долара

Във Венецуела бе въведен фиксиран обменен курс на боливара спрямо щатския долар, за да бъдат защитени валутните резерви на страната, тъй като двумесечната обща стачка се отрази негативно на икономиката и доведе до засилено търсене на долари, предадоха Блумбърг.ком и Ройтерс.

Венецуелската валута бе фиксирана на ниво 1598 боливара за долар. На 22 януари, когато правителството прекрати валутната търговия в страната, боливарът се разменяше по курс 1853 боливара за долар.

Венецуелската централна банка ще ограничи продажбите на щатска валута, като приоритет ще имат плащанията по външния дълг и вноса на храни и лекарства.

Валутните ограничения вероятно ще докарат до фалит много венецуелски търговски компании, ще увеличат корупцията и ще предизвикат засилено търсене на долари на " черния" пазар, където курсът вече е 2500 боливара за долар.

Федерацията на промишлените и търговските палати на Венецуела прогнозира недостиг на храни и финансово-икономически срив в страната, ако правителството установи контрол над валутната търговия, припомня ИТАР-ТАСС.

Вчера президентът на Федекамарас Карлос Фернандес разкритикува остро политиката на президента Уго Чавес, чието мото е "Нито един долар в ръцете на превратаджиите".

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?