Венецуела вече ще публикува цената на петрола си в юани

Венецуела вече ще публикува цената на петрола си в юани

Венецуела се отказва да публикува цената на петрола си в щатски долари и започва да използва за целта юани, обяви късно в петък снощи президентът Николас Мадуро, цитиран от БТА. 

По думите му страната е била принудена да прибегне до това решение, след като преди три седмици президентът на САЩ Доналд Тръмп въведе "незаконни, необосновани и провокативни санкции" срещу Венецуела. 

По данни на венецуелското министерство на петролната промишленост към края на седмицата котировките на венецуелския петрол са закрили търговията на ниво 306.26 юана (46.76 долара за барел). 

Миналата седмица Мадуро обяви, че Венецуела се кани да използва юани, евро, йени, рупии и други валути при международни плащания, за да "се освободи от долара". 

През август Тръмп подписа указ за въвеждане на финансови санкции срещу Венецуела. На американските компании са забранени сделки с нови облигации и ценни книжа, емитирани от правителството и държавната петролна компания на Венецуела, със срок на погасяване съответно – над 30 дни и над 90 дни.

Споделяне

Още от Бизнес