Венецуела запозряна, че снабдява с руско оръжие колумбийските партизани

Венецуела е заподозряна, че е снабдявала с руски преносими зенитни ракетни комплекси колумбийските партизани от организацията "Революционни въоръжени сили на Колумбия" (ФАРК) през 2007 г., съобщи вестник "Маями Хералд".

Доставките на преносими зенитни ракетни комплекси за въстаниците според САЩ могат да предизвикат нов изблик на насилие в стараната, тъй като през последните години във въоръжението на правителствените войски на Колумбия са зачислени голям брой самолети и вертолети американско производство. Те се използват за унищожаване на лагерите на ФАРК в джунглите.

По данни на американското издание представителят на Държавния департамент Сара Мантиарасина е заявила, че закупените от Венецуела руски зенитни ракети са съвременни. Преминаването им от едни ръце в други подлежи на контрол, за да се избегне "възможността от диверсии".

Изданието цитира официален представител на южното командване на американската армия полковник Бил Костело, който твърди, че САЩ не гледат на Венецуела като на военна заплаха, обаче се опасяват, че доставките на подобно въоръжение могат да станат дългосрочна заплаха за сигурността в региона.

В края на април 2009 г. според съобщенията на медиите Уго Чавес е обявил закупуването на зенитни ракетни комплекси от Русия. Същите ракети са били демонстрирани от военните на парад в Каракас. Същевременно информацията с какви точно системи се е сдобила венецуелската армия е противоречива. Според предположенията на журналистите това биха могли да бъдат остарелите зенитни ракети "Стрела".

От руската фирма за износ на оръжие "Рособоронeкспорт" опровергават обаче тази информация, като твърдят, че на парада във lенецуелската столица са били демонстрирани преносими зенитни ракентни комплекси тип "Игла", доставени преди време на Каракас. Въпреки това според официалната информация, през последните години Русия е доставила на Венецуела отбранителна продукция за 4 млрд. долара под формата на самолети, вертолети и стрелково оръжие.

През март миналата година по искане на американските правоохранителни органи в Тайланд беше арестуван руският предприемач Виктор Бут, който е обвинен от САЩ в търговия с оръжие. Вашингтон смята, че той е участвал в доставките на въоръжение за колумбийските партизани.

Споделяне

Още от Свят