Венецуелската опозиция призова за протест в цялата страна

Венецуелската опозиция призова за протест в цялата страна

Венецуелската опозиция призова за протест в цялата страна срещу правителството на социалистическия президент Николас Мадуро, предаде Асошиейтед прес.

Депутати призоваха венецуелците по обяд да излязат от домовете и работните си места на улицата и да блокират уличното движение в цялата страна. Опозицията се бори да си върне позициите след свикването на лоялно към властта Учредително събрание, натоварено със задачата да пренапише конституцията. Протестът срещу правителството в петък беше един от най-малобройните за последните четири месеца.

Опозиционният депутат Хуан Рекенсес обаче заяви, че скоро противниците на администрацията ще се активизират. "Мадуро знае, че тази страна е неуправляема. Единственото, което иска днес, е ние да се приберем от улиците", подчерта той.

Вчера Европейският съюз заяви, че опитът на Мадуро да пренапише конституцията на Венецуела и да свали главния прокурор е намалил вероятността за мирно връщане към демократичния ред, припомня ДПА. Последните действия са засилили противопоставянето във вече разделеното общество, подчерта ЕС и призова за постигане на решение на политическата криза чрез преговори.

Междувременно контролираният от опозицията венецуелски парламент отказва да признае декретите, издадени от новото всевластно Учредително събрание, свикано от президента Николас Мадуро, предаде Асошиейтед прес.

Парламентът реши снощи с единодушие да отхвърли решенията на Учредителното събрание за замяна на главния прокурор с лоялен към правителството магистрати, както и за създаване на "комисия по истината", която ще има необичайно големи правомощия.

Мадуро заяви, че новата комисия би трябвало да държи опозиционните лидери отговорни за сегашната вълна от политически размирици, отбелязва АП. Опозиционният депутат Делса Солорсано заяви, че целта на комисията е да преследва мислещите различно.

Следващото заседание на Учредителното събрание, което притежава практически неограничени правомощия, е планирано за вторник.

Венецуелските сили за сигурност използват прекомерна сила за потушаване на протестите и извършват произволни арести и други нарушения на човешките права, заяви днес Върховният комисариат на ООН за правата на човека, цитиран от Ройтерс.

Агенцията е разследвала смъртта на 124 души във връзка с демонстрациите срещу правителството на президента Николас Мадуро и е установила, че в 46 от случаите отговорност за смъртта носят силите за сигурност, а в 27 от случаите - проправителствени въоръжени групи.

Според комисариата властите във Венецуела са задържали произволно от април 5000 човека, като 1000 души продължават да са в ареста.

Според базираната в Женева агенция от системата на ООН нарушенията включват "нахлувания в домовете, изтезания и лошо отношение към задържаните във връзка с протестите".

Споделяне

Още от Свят