Венецуелски опозиционен лидер бе пуснат от затвора под домашен арест

Леополдо Лопес и Антонио Ледесма

Венецуелският опозиционен лидер Леополдо Лопес беше върнат под домашен арест, след като прекара четири дни във военен затвор, съобщи вчера в Туитър неговата съпруга Лилиан Тинтори, предаде Асошиейтед прес.

"Леополдо току-що беше докаран вкъщи", написа Лилиан Тинтори, уверявайки, че двамата със съпруга ѝ ще продължат да действат с още по-голяма решителност за постигане на мир и свобода във Венецуела.

Лидерът на партията "Народна воля" беше освободен от затвора на 8 юли и поставен под домашен арест, след като излежа три години от 13-годишната си присъда по обвинения в подстрекаване към насилие по време на протести на опозицията. Много правозащитни организации го смятат за политически затворник.

На 1 август Лопес отново беше откаран в затвора, заедно с друг лидер на опозицията - бившия кмет на столицата Каракас Антонио Ледесма. Според Върховния съд на Венецуела решението за връщането на двамата зад решетките било свързано с нарушаването на условията на домашния арест и съобщения, че подготвяли бягството си. В петък Ледесма също беше върнат под домашен арест.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?