Венецуелски опозиционни лидери ранени в антиправителствен протест

Венецуелски опозиционни лидери ранени в антиправителствен протест

Двама венецуелски опозиционни лидери бяха ранени при потушаване на протести срещу президента Николас Мадуро в Каракас, предадоха Асошиейтед прес и ДПА.

Протестиращите преминаха по улиците на столицата в шествие в памет на 60-те души, загинали във вълната от антиправителствени демонстрации от април досега. Полицията обаче използва сълзотворен газ и водно оръдие, за да попречи на демонстрантите да стигнат до сградата, в която се помещава офисът на омбудстмана на страната. Ранени бяха опозиционните лидери Енрике Каприлес и Карлос Папарони. Каприлес, който на два пъти се кандидатира за президент, пострада от сълзотворен газ, докато депутатът от опозицията Папарони бе повален на земята от водно оръдие и си сцепи главата.

Опозицията във Венецуела настоява за предсрочни избори и почти всеки ден организира протести в цялата страна. Според допитванията седем от десет венецуелци искат Мадуро да напусне поста си, отбелязва Франс прес.

Президентът предвижда реформа на конституцията на страната. За целта той планира през юли да бъдат избрани общо 540 членове на Конституционното събрание, което да изработи новия основополагащ закон. Те няма да бъдат членове на политически партии. Мнозинството от членовете на събранието - 364 души, ще бъдат избрани от общинските съвети, а останалите 176 души - от обществени организации. Опозицията подозира, че процесът на подбора им е опит на президента Мадуро и управляващите социалисти да си осигурят удобно мнозинство.

В парламента на Венецуела опозицията има мнозинство. Мадуро я обвинява, че е в съучастие с чужди сили, за да организира държавен преврат, отбелязва ДПА.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?