Венецуелските власти вземат на прицел чуждестранните медии

Тримата задържани репортери на ЕФЕ

Испания настоя за "незабавното освобождаване" на четирима членове на екип на испанската информационна агенция ЕФЕ, задържани от венецуелските разузнавателни служби, предаде Франс прес.

Агенцията отбелязва, че арестите са били извършени в момент, когато венецуелските власти взимат на прицел чуждестранни медии.

"(Испанското) правителство още веднъж настоява венецуелските власти да зачитат върховенството на закона, човешките права и основни свободи, основен елемент от които е свободата на пресата", се казва в комюнике на министерството на външните работи.

Трима журналисти и шофьор на агенция ЕФЕ бяха арестувани във Венецуела. По информация на ЕФЕ сред задържаните има колумбийски фотограф и двама служители на агенцията, един от които испанец.

Екипът пристигнал във Венецуела от Колумбия за отразяване на кризата.

На 29 януари до президентския дворец в Каракас бяха задържани двама чилийски журналисти и двама техни френски колеги.

Вчера министерството на външните работи на Чили съобщи, че двамата чилийски журналисти са били депортирани от Венецуела. По последни данни французите остават в ареста.

Венецуелският министър на външните работи Хорхе Ареаса каза, че журналисти влизат във Венецуела "нередовно", предаде ДПА.

Агенцията отбелязва, че изявлението му, изглежда, е реакция на обвиненията, че правителството на президента Николас Мадуро възпрепятства работата на медиите.

Ареаса написа в Туитър, че някои чуждестранни журналисти са влезли "нередовно" във Венецуела, а неколцина са се опитали да получат "достъп до президентския дворец без акредитация".

"Международните медии и агенции знаят, че за да избегнат ненужни неудобства, трябва да изпълнят необходимите процедури в консулствата, преди да пътуват за страната", заяви той.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?