Венецуелският парламент ще продължи да заседава въпреки Учредителното събрание

Венецуелският парламент ще продължи да заседава въпреки Учредителното събрание

Венецуелската опозиция, която има мнозинство в парламента, увери днес, че ще продължи да заседава, въпреки избирането, по волята на президента социалист Николас Мадуро, на Учредително събрание, което се очаква да започне работа в същата сграда в сряда, предаде Франс прес.

"Ние сме тук не защото са ни направили подарък, а защото представляваме гласът, който не е имал нито един парламент в историята на Венецуела и това трябва да се уважава", заяви на пресконференция председателят на Националното събрание Хулио Борхес.

Опозицията смята избраното в неделя Учредително събрание за незаконно и призова за нови протести.

Учредителното събрание се очаква да ръководи страната неопределено време. То би трябвало да заседава в парламента, където от миналата година опозицията има мнозинство. Това събрание стои над всички видове власти, включително президентската, и трябва да изработи нова конституция, която да замени обнародваната през 1999 г. от тогавашния президент - покойния днес Уго Чавес.

В интервю за АФП бившият външен министър Делси Родригес каза, че се предвижда процес на съжителство на парламента и Учредителното събрание.

Между двете институции обаче все още няма никаква комуникация, отбеляза председателят на парламента Борхес.

Няма нито съжителство, нито съвместно съществуване или нещо подобно. Не можеш да съжителстваш с разбойник в дома си, отбеляза опозиционният депутат Енри Рамос Алуп, който беше председател на парламента преди Борхес.

Споделяне

Още от Свят