Венецуелският президент даде знак на готовност за диалог с опозицията

Николас Мадуро

Президентът на Колумбия Мануел Сантос обяви, че правителството на Венецуела е приело условията на опозицията за диалог, предаде Асошиейтед прес. Съобщението е първият знак за готовност за компромис от страна на венецуелския президент Николас Мадуро, откакто преди три месеца страната бе обхваната от протестно движение.

Мануел Сантос каза, че външни министри от три държави, които не посочи по име, в момента работят по условията на преговорите.

Пробивът дойде, след като делегация на външни министри от Южна Америка прекара два дни в срещи с представители на властите, студенти и правозащитници с намерението да ги убеди да седнат на масата за преговори.

Правителството на Мадуро съобщи, че е приело и друго предложение на делегацията - да се създаде комисия по човешките права, която да докладва на президента и да разглежда случаи на нарушения.

Венецуела е критикувана остро за репресиите срещу антиправителствените противници, които протестират срещу инфлацията, престъпността и недостига на стоки от първа необходимост. При сблъсъците между полицията и демонстрантите досега бяха убити 32-ма души.

Часове преди съобщението, че Мадуро е готов на компромис, Държавният департамент на САЩ заплаши със санкции като инструмент за натиск върху него.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?