Венецуелският президент "радикализира" революцията в страната си

Президентът Уго Чавес се зарече да радикализира още по-силно социалистическата революция във Венецуела след парламентарните избори, на които опозицията спечели най-много депутатски мандати, откакто той дойде на власт преди 11 години, предаде Ройтерс.

Чавес обяви в понеделник експроприация на земите, притежавани от земеделската компания "Агроислена", и заяви, че ще ускори национализацията на земите на британската фирма производител на месо и месни продукти Vestey Foods Group.

Чавес спечели изборите миналия уикенд с 48.9 процента или 5.45 милиона гласа, което му осигури комфортно мнозинство от 97 депутатски места. Опозицията получи 47.9 процента или 5.33 милиона гласа и 65 депутати. Управляващите социалисти обаче не успяха да спечелят мнозинство от две трети, с което да контролират назначенията във висши органи като Върховния съд.

Резултатите дадоха надежди на опозиционната Коалиция за демократично единство, че може да спечели президентските избори през 2012 г., посочва Ройтерс.

В реч по телевизията Чавес заяви, че твърденията на опозицията за морална победа са "15-минутно опиянение". Той обяви, че няма да има сделки с буржоазията. "Агроислена" вече е държавна собственост, а земите на чуждите компании ще бъдат национализирани, добави президентът.

Въпреки приходите от петрола икономиката на Венецуела продължава да се свива, докато повечето други икономики в Латинска Америка се възстановяват от глобалната икономическа криза през 2008-2009 г. Инфлацията във Венецуела е около 30 на сто за година, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?