Венецуелското правителство свиква предсрочни президентски избори до края на април

Венецуелското правителство свиква  предсрочни президентски избори  до края на април

Венецуелската власт, затънала в икономическа криза, ще свика предсрочни президентски избори, на които държавният глава Николас Мадуро ще се яви в опит да използва благоприятната избирателна динамика и разногласията сред опозицията, съобщи Франс прес.

"До 30 април във Венецуела трябва да се произведат президентски избори", се казва в указ, предложен от втория човек във властта - заместник-председателя на социалистическата партия Диосдадо Кабельо - и одобрен единодушно от Учредителното събрание, предано на Мадуро.

Досега официално президентските избори бяха планирани за края на 2018 г., но някои експерти смятаха, че лагерът на президента може да ги изтегли по-рано.

Одобрената днес промяна бе огласена на фона на деликатни преговори с опозицията в опит да се излезе от политико-икономическата криза във Венецуела, ден след като Европейският съюз прие санкции срещу високопоставени венецуелски представители, включително Кабельо.

Именно тази причина за днешното решение изтъкна заместник-председателят на социалистическата партия.

"Ако светът иска да ни наложи санкции, ние ще организираме избори. Империалистическите и нелегитимни сили подеха системна кампания на омраза срещу Венецуела", заяви пред Учредителното събрание той.

"Няма да имаме проблеми, имаме само един кандидат, който да продължи революцията", добави Кабельо, докато няколкостотин членове на събранието скандираха "Николас, Николас!". 

Споделяне

Още от Свят