Венецуелското Учредително събрание се самообяви за стоящо над всички други власти

Венецуелското Учредително събрание се самообяви за стоящо над всички други власти

Новоизбраното Учредително събрание във Венецуела прие декрет, с който обяви, че нито една друга власт в страната не може да оспорва приетите от него решения, предадоха Асошиейтед прес и ДПА.

Указът забранява на контролираното от опозицията Национално събрание и на други институции да предприемат каквито и да било действия, които биха противоречали на законите, одобрени от проправителственото суперзаконодателно тяло.

Декретът е бил приет на заседание, състояло се в  сградата на Националното събрание. Предишните две сесии на 545-членното Учредително събрание се състояха в съседна по-малка сграда.

Междувременно силите за сигурност блокираха достъпа на депутатите от Националното събрание, в което опозицията има мнозинство, до сградата на парламента, докато там заседаваха новоизбраните привърженици на президента Мадуро и пренаписваха конституцията на страната.

Сталин Гонсалес - лидерът на опозиционната коалиция, която има мнозинство след изборите през 2015 г., каза, че войници са отказали да го пуснат в сградата, когато той дошъл на работа вчера. Гонсалес обвини изпълнителната власт, че незаконно "завзема" Националното събрание, което според него няма да признае легитимността на решенията на новоизбраното Учредително събрание.

Не са публикувани никакви подробности за приетия декрет. Учредителното събрание прие също закон за създаване на "комисия по установяване на истината, справедливостта и мира". "Този закон е мощен инструмент, който ще спомогне за задушаване на насилието, ненавистта и нетърпимостта", каза председателят на Учредителното събрание, бившият външен министър Делси Родригес.

Създаването на Учредителното събрание с изборите на 30 юли бе посрещнато с неодобрение от международната общност. Редица страни от Латинска Америка заявиха, че не признават резултатите от гласуването. Късно снощи външните министри на 17 страни от Западното полукълбо на среща в перуанската столица Лима остро осъдиха създаването на новото Учредително събрание във Венецуела и заявиха, че техните правителства няма да го признаят. Те призоваха за подновяване на преговорите между правителството и опозицията, които досега се оказаха безплодни и бяха прекратени.

Макар че много латиноамерикански страни се обявиха срещу последните действия на венецуелския президент Николас Мадуро да укрепи властта си, регионът среща трудности да формулира колективен отговор на дълбоката криза във Венецуела, отбелязва Асошиейтед прес.

В отговор на сбирката на противниците на Мадуро в Лима той организира среща на външните министри на страните от  Боливарианския съюз - левичарска коалиция на 11 латиноамерикански страни, сред които са Куба и Боливия. Пред тях венецуелският външен министър Хорхе Ареаса заяви, че "продължаващата агресия на САЩ" срещу неговата страна "е навлязла в много по-силна фаза".

Широк отзвук в Южна Америка доби вчерашното изявление на аржентинската футболна звезда Диего Марадона, който изрази подкрепа за венецуелския президент Николас Мадуро и каза, че е готов да стане негов войник, за да защитава Боливарианската република. "Ние сме чависти (последователи на бившия президент Уго Чавес - бел.ред.) до смъртта си. И когато Мадуро заповяда, аз ще облека войнишката униформа, за да защитя свободна Венецуела, за да се боря срещу империализма и срещу тези, които искат да завладеят нашите знамена - най-святото, което имаме", писа Марадона на страницата си във Фейсбук. "Да живеят истинските венецуелци, а не онези, които се наредиха при десницата", добави той.

Тази политическа изява на Марадона предизвика критичен отговор от венецуелския опозиционен лидер Енрике Каприлес. "Ако Марадона иска да дойде, аз лично ще го посрещна на летището и ще го разведа, за да види той какво е положението във Венецуела. Тъй наречената революция е неспасяема", каза Каприлес в интервю за аржентинска радиостанция.

Споделяне

Още от Свят