Венецуелци се произнасят за или против социализъм и несменяемост на Чавес

Във Венецуела в неделя тече референдумът, на който гражданите на страната трябва да кажат дали подкрепят или отхвърлят предложените от президента Уго Чавес 69 промени в конституцията, предадоха световните агенции.

Ако бъдат одобрени, промените ще въведат социалистическа форма на управление във Венецуела и ще позволят на Чавес да бъде преизбиран доживотно.

Промените засягат политическото устройство на страната, икономиката и социалния живот. Сред по-радикалните изменения са удължаване на президентския мандат от 6 на 7 години, правото на Чавес да се явява, докато е жив, на президентските избори, намаляване на работния ден от 8 на 6 часа, социално осигуряване за всички работници, забрана на големите частни земеделски стопанства, край на автономията на Централната банка, забрана на приватизацията на държавните фирми, правото за въвеждане на така нареченото безсрочно "извънредно положение”, при което се прекратява разпространението на информация в случай на държавен преврат, инвазия от чужда държава, война или природно бедствие.

В столицата Каракас жителите на града бяха разбудени още в ранна утрин от сирени и военни тръби, които им припомниха, че днес за тях е съдбовен ден.

Избирателните секции отвориха врати в 6 часа местно време (10 часа по Гринуич). 100 000 военни се грижат са сигурността в страната по време на днешния вот. Право на глас имат 16 милиона избиратели. Избирателните секции ще затворят врати в 16 часа местно време (20 часа по Гринуич).

Насрочването на референдума бе посрещнато с протестни акции на опозицията. Към акциите се присъедини и бившата жена на президента Чавес Марисабел Родригес, съобщи в неделя британският вестник „Сънди таймс”.

Тя заяви, че не може да подкрепи „съсредоточаването на властта в едни ръце”. В интервю, дадено неотдавна за венецуелската преса, Родригес обвини бившия си съпруг в опит да „загърби народа” и добави: „Не мога да подкрепя този стремеж към безкрайно пребиваване във властта”.

Марисабел Родригес се жени за Уго Чавес през 1998 г., а четири години по-късно се развежда с него. От брака си с нея Чавес има дъщеря Росинес, която е на 9 години. Преди този брак Чавес има 18-годишно съпружество с Нанси Колменарес, от която има две дъщери – Роса Вирхиния и Мария Габриел, както и син Уго Рафаел. Първият брак на Чавес се разпада през 1992 г.

В четвъртък в протестните акции взеха участие 160 хиляди души. По-голямата част от демонстрантите бяха студенти, които в последните 6 месеца се сред първите в протестите.

Последните допитвания до общественото мнение показаха, че само 30 процента от венецуелците подкрепят реформата на конституцията. Преди два месеца за тази реформа бяха 42 процента.

Споделяне

Още от Свят