Вени Марковски: България се превръща в информационно гето на Европа

България е на 28 място от 29-те страни от Югоизточна Европа по развитие на информатиката, заяви в неделя в Пловдив председателят на УС на "Интернет общество" Вени Марковски по време на представянето на управленския проект BG е-форум "Пловдив 2005 г.

Проектът включва електронно управление, информационно общество и софтуерна свобода и се разработва по идея и с подкрепата на общинската организация на БСП в Пловдив.

Според Марковски към момента само три партии са заявили желание да работят по темата - БСП, ДСБ и ДПС, като социалистите ще предложат националното ѝ обсъждане. Той съобщи още, че с приходи от около 3 млрд. евро годишно от износ на софтуер дори Румъния е далеч пред България, която получавала за това едва 40 млн. лв.

Ако продължаваме да се развиваме с това темпо, след 2007 г. ще бъдем информационното гето на Европа, прогнозира Марковски. Той обясни, че проектът за електронно управление е в стадий на разработка, но може да стартира веднага, ако левицата спечели изборите през юни.

"Интернет общество" предлага екип от международни специалисти да направи ревизия на състоянието на информационното общество в България към момента. Ние имаме достатъчно експерти, но няма политическа воля за това, добави компютърния специалист.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?