Венци Димитров осъди България в Страсбург

Съветникът по икономическите въпроси на президента Георги Първанов и бивш дългогодишен депутат Венцеслав Димитров и още двама души осъдиха България в Европейският съд за правата на човека затова, че през 2001 година са били заличени от кандидат-депутатските листи на НДСВ.

Приетият през април 2001 г. Закон за изборите съдържаше разпоредба, според която политическите партии могат да заличават от листите си кандидати, за които има информация, че са били сътрудници на бившите служби за сигурност.

Тримата жалбоподатели – Димитров, Наум Петков и Борис Георгиев - са били извадени от листите след информация от Комисията по досиетата, че са били сътрудници на Държавна сигурност.

Решенията за заличаване са били обявени за нищожни от ВАС, но въпреки това изборните власти не са върнали отново имената им в листите. По-късно Конституционният съд е отсъдил, че не е възможно анулиране на заместника на Венцеслав Димитров в избирателния списък.

На Борис Георгиев и Венцеслав Димитров е присъдено обезщетение поотделно по 2500 евро плюс по 3000 евро разноски по делото. В сряда Министерският съвет прие да изпълни решението на европейския съд.

Съдът в Страсбург посочва, че правото на гражданите да бъдат избирани е индивидуално. Освен това изборните комисии са поставили под съмнение компетентността на ВАС да се произнесе по жалбите. В демократично общество, управлявано по принципа на превъзходство на правото, публичните права не могат да се противопоставят на окончателните съдебни решения и да служат като основание за неизпълнение, счита съдът. При тези обстоятелства отказът на изборните комисии да впишат отново жалбоподателите в листите на кандидатите в разрез с постановеното съдебно решение представлява нарушение на правата им.

Освен това съдът счита, че контролът, осъществен от Конституционния съд, не е бил достатъчно задълбочен и не представлява решение на въпроса, както би било, например, провеждането на нови избори.

Споделяне

Още от България