Венцислав Върбанов пак се отказа от депутатския имунитет

Депутатът от "Синята коалиция" и аграрен министър в правителството на Иван Костов - Венцислав Върбанов, сваля за втори път имунитета си, за да не възпрепятства хода на възбуденото наказателно производство срещу него.

Делото срещу него е за източване на Държавен фонд "Земеделие" и незаконни приватизационни сделки в периода 1998-2001 г. След като бе избран отново за депутат обаче процесът спря, тъй като Върбанов придоби имунитет.

С отказа си от имунитет, той на практика улесни прокуратурата, която щеше да поиска това от парламента.

Искането му е внесено в деловодството на Народното събрание в петък, на 7 август, съобщи Върбанов в понеделник. В него той е декларирал писменото си съгласие за възбуждане на наказателно преследване и възстановяване движението на процеса срещу него.

“Съображенията ми за продължаване на вече започналото, преди да бъда избран за народен представител, наказателно производство, е обстоятелството, че не желая наказателната неприкосновеност по време на мандата ми да възпрепятства съдебната власт да изпълни функциите си“, се казва в искането.

Върбанов изразява надежда, че свалянето на имунитета му ще стане факт още в първия работен ден, “за да изчистя името си в един процес, който продължава вече осма година“.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?