“Веолия“ взема 58 на сто от “Софийска вода“

“Веолия“ взема 58 на сто от “Софийска вода“

“Веолия вода“ ще придобие контролен дял от 58 на сто в концесионера на столичното ВиК - “Софийска вода“, съобщиха от френската компания, която е подписала споразумение с “Юнайтед Ютилитис“ за придобиване на нейни активи в Европа. Общата цена на пакетната сделка е около 199 млн. евро.

“Софийска вода“ бе създадена през 2000 г. по силата на 25-годишна концесия, спечелена година по-рано от британската "Интернешънъл Уотър", която обаче продаде бизнеса си на "Юнайтед Ютилитис" четири години по-късно, а през 2007 г. към компанията се присъедини Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

В момента 77.1 на сто от концесионера се държат от дружество, в което мажоритарен акционер със 75 на сто е “Юнайтед Ютилитис“, а останалите са на ЕБВР. Миноритарен дял от 22.0 на сто в концесионера притежава Столична община.

В бъдещото управление на бизнеса в София ще се разчита значително на Международната финансова корпорация, която в началото на юни обяви, че придобива 9.5 на сто от "Веолия вода", която е подразделение на френската група Veolia Environnement.

От естонската “Талина Веси“, която снабдява с вода Талин, компанията ще придобие 26 на сто. В дружеството “Аква“, обслужващо полския град Биелско Бяла – 33 процента,

Във Великобритания “Веолия Вода“ придобива портфолио от дейности по аутсорсинг, индустриален инженеринг и инфраструктурно договаряне. В комбинация със съществуващите дейности компанията, това ще превърне компанията във водещ играч в нерегулирания воден сектор на страната. В пакетната сделка влизат и миноритарни дялове от три договора за публично-частни партньорства в пречиствателни станции за отпадни води в Шотландия..

Преди да влезе в сила сделката подлежи на одобрение от административните органи за защита на конкуренцията в съответните страни, както и от ЕБВР за активите в континентална Европа (без Полша). “Веолия Вода“ ще преразгледа някои от миноритарните дялове в транзакцията след приключване на сделката.

Тези целенасочени придобивания са в пълно съответствие на стратегията на компанията майка за сделки с активи, като фокусът е поставен върху дружества със значителен потенциал за естествен растеж, които да засилят конкурентните предимства на компанията, като същевременно предлагат период на изплащане съгласно поставените цели, се посочва още в съобщението.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес